Jablonec stála kalamita pět milionů korun, tratil na ní i kraj

Města, kraj i silničáře stála kalamita miliony korun.

Zhruba pět milionů korun stála Jablonec nad Nisou sněhová kalamita, která postihla více než čtyřicetitisícové město minulý týden. Liberecká radnice kvůli ní přišla o skoro dva miliony korun. Krajská správa silnic vydala na údržbu komunikací a likvidaci polomů 3,5 až čtyři miliony korun.

„Uklízení zasněžených silnic nás přišlo na 1,5 milionu korun a likvidace polámaných stromů a větví na 1,5 milionu korun. Škody na veřejném osvětlení jsou milion korun, škody na veřejné zeleni další milion korun,“ vypočítala mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová. Jablonci zůstávalo před kalamitou do konce roku na zimní údržbu šest milionu korun.

Krajská správa silnic náklady při kalamitě ještě upřesňuje. Podle provozního náměstka Jiřího Daníčka vydá na likvidaci polomů odhadem milion korun, údržba silnic stála od středy do dneška další 2,5 až tři miliony korun. „V rezervě na letošní rok už nejsou téměř žádné peníze,“ dodal Daníček.

Náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp minulý týden novinářům řekl, že krajská správa silnic zápolí s finančními problémy. Tíží ji mimo jiné 18 milionů korun vynaložených oproti plánovanému rozpočtu na údržbu komunikací při mistrovství světa v klasickém lyžování. Na opravy vozovek po příští zimě nejsou v rozpočtu Libereckého kraje zatím žádné peníze.

Menší města o obce připravila čtrteční a páteční sněhová kalamita o desetitisíce korun. Desná v Jizerských horách, kde žije zhruba 3500 obyvatel, vynaloží za úklid sněhu a polomů 60.000 až 80.000 korun. Přibližně stejně peněz zaplatí podobně velká Smržovka. „V Desné leží ještě dnes až čtyřicet centimetrů sněhu,“ podotkl starosta Marek Pieter.

Města a obce se obávají, aby do konce roku nenastaly další sněhové kalamity. Radnice by pak musely udělat změny v rozpočtech a ubrat peníze v jiných oblastech. V nejhorším případě by přestaly některé komunikace uklízet, nebo by jejich údržbu výrazně omezily.