Jablonec vyzývá, aby lidé zbytečně nejezdili do města

Na Liberecku a Jablonecku jsou lidé bez elektřiny. Večer je problém hlavně s popadanými stromy.

V Libereckém kraji napadlo na některých místech přes noc až čtyřicet centimetrů sněhu. Nadílka způsobila potíže na silnicích, zpoždění nabírají tramvaje i vlaky. Dochází k výpadkům elektrické energie. V Jablonci zvažují vyhlášení kalamitního stavu. V pátek zůstavají některé školy v Jablonci zavřené, například na Liberecké ulici.

Večer se objevovaly potíže hlavně s popadanými stromy. Například v Liberci u kasáren nebo v Lukášovské ulici. Problémy měla v Liberci i hromadná doprava, na tramvaj ve směru na Hanychov čekali lidé na Fügnerově ulici přes půl hodiny, a to bez jakýchkoliv informací, proč vůz nejede.

„Na silnicích máme veškerou techniku, povolali jsme i další posily,“ přiblížil ve čtvrtek odpoledne Milan Nožička, ředitel Technických služeb města Jablonce. V Jablonci kolabuje městská hromadná doprava. Nejezdí autobusy na Maxov, Jindřichov a Hrabětice.

Kalamitní štáb města nechal uzavřít Tyršův park kvůli nebezpečí pádu stromů a větví a vyzývá lidi, aby se cestám do Jablonce raději vyhnuli. Pro zlepšení situace ve městě zrušilo od dnešního dne, tedy čtvrtka 15. října do neděle 18. října zpoplatnění všech městských placených parkovišť.
V noci kvůli výpadku elektrické energie přestaly proudit dodávky tepla a teplé vody. Obnoveny mají být dnes okolo třetí hodiny odpoledne.

„Bez elektřiny bylo v jednu hodinu po poledni sto pět distribučních trafostanic. Osmdesát na Liberecku a Jablonecku. Dodávka elektřiny byla přerušena v části obcích Tanvald, Železný Brod, Rumburk, Krásná Studánka, Stráž nad Nisou, Radčice,“ informovala Soňa Holingerová Hendrychová mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy.

Na silnici z Libercem na Prahu se začaly po jedenácté hodině dopoledne tvořily kvůli nehodě kolony. U Ohrazenic momentálně dopravu komplikuje strom padlý před silnici. Další popadané stromy jsou v Liberci v ulici U Krematoria, na Jablonecké, v ulici Březová alej nebo na Kunratické. Na Jablonecku je kvůli spadlému stromu zcela neprůjezdná silnice mezi Pulečným a Kokonínem nebo ve Bzí na Železnobrodsku.

„Nedoporučujeme řidičům jezdit na Jablonecko, problémy jsou téměř na všech silnicích. Buď je blokují auta s letními pneumatikami nebo spadlé stromy,“ varuje mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová. Dopravu blokují i dvě větší nehody. Například na silnici ze Železného Brodu směrem na Loužnici je zapadlý kamion. „Kritická situace je i na silnicích v Janově nad Nisou a Lučanech nad Nisou, kde vše ztěžují práce na silnici,“ upozornila Knopová.

Silnice blokují spadlé stromy

Práci mají také hasiči, a to s odstraňováním padlých stromů. V Jablonci nad Nisou zablokoval spadlý strom Vrkoslavickou ulici, kde je nad fotbalovým stadionem uzavřen jeden jízdní pruh.

Vlaky nejezdí

Zastavily se vlaky na několik tratích v Libereckém kraji, a to zejména kvůli silnému sněžení a stromům spadlým na koleje. Nejezdí vlaky mezi Hodkovicemi nad Mohelkou a Rychnovem u Jablonce, mezi Frýdlantem a Jindřichovicemi pod Smrkem a na úseku mezi Tanvaldem a Kořenovem. Na těchto úsecích nejezdí náhradní autobusová doprava, protože jsou nesjízdné i silnice. Vlaky nevyrazily také mezi Turnovem a Železným Brodem, Tanvaldem a Železným brodem a z Kořenova do Harrachova. Zde je ale nahradily autobusy. Sníh způsobil potíže i na tramvajové trase mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem, kde nabíraly zpoždění tramvaje. „Tramvaj vůbec nejela, musela jsem se do práce svézt stopem. A silnice vypadaly taky strašně, nikde posypáno, uježděný sníh,“ popsala ranní situaci v Jablonci Dana Loukotová.

Možná upraví stopy

Naopak radost z napadaného sněhu mají lyžaři. Na JIzerské magistrále připradlo přes den až padesát centimetrů. Provozovatelé zvažují, že na víkend upraví stopy, pokud sníh vydrží. Například na Knížecí nebo Jezdecké cestě. „Na strojovou rolbu je podklad špatný, ale pokud počasí vydrží, upravíme stopy frézou,“ uvedla Milena Jelínková, ředitelka Jizerské o.p.s., která se o běžecké stopy v Jizerských horách na magistrále stará.

Telefonní linky ČEZ, na které lze hlásit poruchy

Zákaznická linku Skupiny ČEZ 840 840 840 Poruchová linka Skupiny ČEZ 840 850 860

Informace o aktuální situaci na železnici

www.cd.cz/mimoradnosti