Jablonečtí si za teplo připlatí tisíce

Příchod zimy je pro obyvatele Jablonce nad Nisou strašákem. Teplárna totiž opět výrazně zdražuje.

Jablonečané si od prvního listopadu připlatí za teplo. Zatímco dosud stál jeden gigajoul tepla přibližně 690 korun, od prvního listopadu vyjde na 730 a po Novém roce kvůli růstu daně z přidané hodnoty dokonce na nejméně 750 korun.
Průměrná domácnost si tak ročně za teplo připlatí 1640 korun, respektive 2460 korun po novoročním zdražení tepla.
Vyplývá to z dat serveru cenyenergie.cz, podle kterého průměrná domácnost se čtyřmi členy a bytem o velikosti šedesáti metrů čtverečních spotřebuje ročně necelých 41 gigajoulů tepla na topení a ohřev vody. Teplo od jablonecké teplárny dnes odebírá deset tisíc domácností a někteří lidé kvůli zdražení uvažují, že se od teplárny odpojí.
„Cena mi už předtím připadala hraniční. Pokud bude teplo nadále zdražovat, nevím, z čeho to budu platit. Asi se budu muset nechat odpojit,“ uvedl Jan Hloušek z Jablonce nad Nisou. Není sám, mluvčí teplárny přiznává, že už to udělalo pár stovek lidí.

Tři sta odpojených

„V letošním roce se od centrálního zásobování odpojilo okolo tří set domácností,“ uvedl mluvčí Jablonecké teplárenské a realitní Lukáš Jankovský.
Zdražení společnost zdůvodňuje zdražením paliva, ze kterého teplo vyrábí. „Představenstvo společnosti reagovalo na zvyšující se ceny zemního plynu,“ zdůvodnil Jankovský. Společnost teplo naposledy zdražovala před více než rokem 1. července loňského roku. Jinou cenu za teplo platí velcí odběratelé, jinou domácnosti.
„Po zdražení se bude cenové rozpětí pohybovat od 480 korun u velkých zákazníků po 730 korun u domácností,“ uzavřel Jankovský. Zda teplárna znovu zvedne cenu po změně daně, mluvčí nedokázal říci.

Změna ceny

Jeden gigajoul tepla pro domácnost dnes stojí přibližně 690 korun. Od 1. listopadu bude gigajoul stát 730 korun.
Po Novém roce přijde další zdražení a jeden gigajoul bude domácnosti stát nejméně 750 korun.