Jak a kdy zrušit nevýhodné pojištění auta a kde získat výhodnější?

Zdroj: Adobe Stock

Nevyhovuje vám vaše povinné ručení a zvažujete sjednání nového? Máme pro vás pár tipů, jak na to, aby vše proběhlo snadno a lehce, jako po másle.

Povinné ručení se za poslední léta stalo nedílnou součástí našich životů. Bereme ho jako automatickou záležitost, která musí být sjednána ke každému vozidlu, které se pohybuje na silnici. Nicméně to neznamená, že bychom měli být spokojeni s povinným ručením, sjednaným před lety. Spíše naopak.

Ceny povinného ručení a akce pojišťoven se mění téměř stejně rychle jako aprílové počasí a vyplatí se proto sledovat, na kolik by vaše povinné ručení vyšlo u konkurence. Pokud opravdu chcete vytěžit z povinného ručení co nejvíce, měli byste srovnat své povinné ručení ideálně každý rok. Změna povinného ručení ale není tak jednouchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Má pár úskalí.

Povinné ručení se sjednává obvykle na rok a má automatickou obnovu. Pokud tedy propásnete vhodný termín, bude vaše povinné ručení trvat o další rok déle. Kdy tedy povinné ručení nejlépe zrušit?

Hlídejte si datum výročí

Každá smlouva má své „narozeniny“ v den, kdy jste ji sjednali. A ten samý den má své výročí každý další rok. Právě k tomuto datu je možné vaši stávající smlouvu ukončit. Zádrhel, který změna pojištění má, je ten, že pojišťovna potřebuje vaši výpověď obdržet dostatečně předem, aby mohla ukončení smlouvy zpracovat. A to je právě kámen úrazu. Pokud nedokážete pojišťovně dodat výpověď minimálně 6 týdnů před datem výročí, nemusí pojišťovna vaši výpověď přijmout. Můžete pak zkusit dosáhnout ukončení smlouvy dohodou, ale na to nemusí vaše pojišťovna přistoupit. Jak tedy postupovat při změně povinného ručení?

Jak snadno změnit pojištění

Pokud chcete povinné ručení změnit a mít s tím co nejméně práce, zkuste následující postup:

Najděte si povinné ručení, které vám vyhovuje. K tomu jsou ideální online srovnávače, které vám poskytnou přehledné srovnání několika pojišťoven najednou. Mnohdy mají srovnávače k dispozici také neveřejné a akční nabídky pojišťoven, které získáte jen při rozhovoru s operátorem srovnávače. Ve chvíli, kdy najdete vhodnou náhradu svého pojištění auta, máte vyhráno.

Sjednejte si nové povinné ručení. Nevadí, že vaše stávající končí třeba až za půl roku, sjednáním nového pro vás zůstanou platné podmínky, které jste podepsali v době sjednání. Budete tak mít jistotu, že o novou a výhodnější smlouvu nepřijdete.

Pošlete výpověď starého povinného ručení s ukončením k datu výročí. Nevadí, že do konce vaší smlouvy je ještě několik měsíců. Pojišťovna potřebuje výpověď minimálně šest týdnů předem, ale nikde není stanoveno, že nesmíte poslat výpověď s předstihem. Ve chvíli, kdy vám přijde oznámení, že vaše stará smlouva bude k požadovanému datu ukončena, máte vystaráno.

Jak ještě ukončit staré povinné ručení?

Zákon umožňuje ukončit stávající smlouvu o povinném ručení v několika výjimečných případech, ve kterých nemusíte čekat na den výročí. Jedním z nich je výpověď dohodou, na kterou ale pojišťovna nemusí přistoupit. Ze staré smlouvy se ale můžete vyvléct i v jiných případech. V případě vyřazení vašeho vozidla z evidence silničních vozidel, v případě změny vlastníka auta, můžete smlouvu změnit i do tří měsíců od pojistné události, nebo v případě, že vám pojišťovna zašle nový výměr pojistného s jinou cenou a vy s ní nesouhlasíte. Poslední možností je ukončení smlouvy do dvou měsíců od jejího sjednání.