Jak bude vypadat život na Marsu v roce 2117? Podívejte se na virtuální prohlídku

Jak by mohl vypadat život na Marsu?

Jak by mohl vypadat život na Marsu? Zdroj: NASA

Jak by mohl vypadat život na Marsu?
Jak by mohl vypadat život na Marsu?
Jak by mohl vypadat život na Marsu?
Jak by mohl vypadat život na Marsu?
Jak by mohl vypadat život na Marsu?
8
Fotogalerie

Spojené arabské emiráty (SAE) před časem oznámily, že v roce 2117 hodlají na Marsu vybudovat město nazvané City of Wisdom. Nyní zveřejnili jeho virtuální prohlídku.

Z 360° videa je zřejmé, že na City of Wisdom se rozhodně šetřit nebude. Laboratoře, univerzita, zeleň a domy pro přibližně 600 tisíc lidí, kteří by zde měli žít.

Představitelé SAE prohlásili, že na realizaci tohoto megalomanského plánu hodlají spolupracovat s odborníky z celého světa. Totéž uvedl i programový ředitel projektu Mars 2117, podle kterého by mělo jít o „vznik koalice zemí, které budou společně postupovat k cíli“.

Realizační plán počítá s vytvořením týmu, který v městečku stráví jeden rok a následně dá dohromady jakýsi referenční rámec pro vývoj strategií dlouhodobého pobytu na Marsu či jiné nehostinné planetě. Realizace tohoto záměru přijde Spojené arabské emiráty na cca 500 milionů AED (136 milionů dolarů).

Podívejte se na unikátní virtuální prohlídku: 

Dubai Media Office letos v dubnu informoval o záměru vybudovat simulovanou marťanskou kolonii, jejíž rozloha bude činit více než 166 000 metrů čtverečních.

A pokud vše půjde dobře, Spojené arabské emiráty do roku 2021 vyšlou k Rudé planetě sondu nazvanou Hope. Ta bude sbírat důležitá data o tamějším klimatu a atmosféře.

Určitou pikantností je, že generální úřad pro záležitosti islámu ve Spojených arabských emirátech v roce 2014 údajně vydal fatvu, která muslimům jednosměrnou cestu na Mars zakazuje.


Více článků o vědě čtěte na VTM.cz >>>