Na vnějších částech Mezinárodní vesmírné stanice byly nalezeny neznámé bakterie

ISS mezinárodní vesmírná stanice

ISS mezinárodní vesmírná stanice Zdroj: NASA

ISS mezinárodní vesmírná stanice
ISS mezinárodní vesmírná stanice
ISS mezinárodní vesmírná stanice
ISS mezinárodní vesmírná stanice
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) by měla putovat kolem Země do roku 2024. Její posádka je šestičlenná a dosud se na ní vystřídalo přes 200 lidí.
6
Fotogalerie

Vědci na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) objevili bakterie, které spokojeně obývají vnější části ruského segmentu orbitálního zařízení. Dosud neidentifikovaná forma života již byla odeslána na Zemi k analýze.

„Při startu toho ISS modulu tam nebyly, což znamená, že přišly z vesmíru a usadily se podél vnějšího povrchu. Zatím probíhá jejich výzkum, ale zdá se, že nepředstavují žádné nebezpečí,“ řekl kosmonaut Anton Škaplerov ruské zpravodajské agentuře TASS.

Vzhledem k nejednoznačnosti Škaplerových vyjádření nyní řada médií spekuluje o tom, že by se mohlo jednat o „první známý důkaz mimozemského života“. Jenže ve všech předchozích případech tohoto typu se nakonec ukázalo, že realita je jiná.

Ve vzorcích shromážděných během rozsáhlého experimentu v letech 2010 až 2016 byla sice nalezena řada mikroorganismů, ale všechny pocházely ze Země.

Nabízí se samozřejmě otázka, jak se například jistý druh půdního mikrobu, který se obvykle vyskytuje na Madagaskaru, mohl dostat na ISS. Odpovědí by mohl být „ionosférický zdvih“ (ionosphere lift), při němž vzdušné proudy transportují hmotu do horní části zemské atmosféry. Za kontaminaci exteriéru ISS samozřejmě mohou být zodpovědní i lidé.


Více článků o vědě čtěte na VTM.cz >>>