V Praze vznikne simulátor vesmírných letů. Líheň kosmických projektů přijala další firmy

Mezinárodní vesmírná stanice

Mezinárodní vesmírná stanice Zdroj: NASA

Palác Adria
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Dva nové start-upy dnes přijala do svého pražského podnikatelského inkubátoru Evropská kosmická agentura. Počet začínajících firem, které inkubátor ESA BIC Prague podporuje, tak vzrostl na deset.

Nové přírůstky získají podporu až 50 tisíc eur na to, aby během dvou let proměnily své nápady v komerční produkt a uvedly je na trh. První podpořená firma Foxworks AeroSpace vyvíjí simulátor vesmírné mise včetně věrných detailů, jako jsou elektronika využívaná v raketách nebo komunikace mezi satelity.

„Chceme udělat tři verze simulátoru. První se bude prodávat jako počítačová hra. Druhá verze půjde do planetárií či muzeí. Třetí bude určená pro profesionální využití firmami či univerzitami,“ říká jednatel firmy Marián Šuch. Společnost má čtyři přímé zaměstnance a vedle centrály v Praze našla spolupracovníky i v Kyjevě.

Druhá začínající firma SMUP – UQ je zatím sólo projektem podnikatele Martina Kubíčka. Jím vyvíjený software je nadstavbou pro programy, které se používají například při designování aut. Nové řešení je postaveno na vědeckém výzkumu pro kosmický sektor.

„Vstup do inkubátoru mi dá kredibilitu. Pokud bych přišel do velké automobilky s originálním řešením jako neznámý člověk, tak se se mnou ani nebudou bavit,“ říká Martin Kubíček. „Navíc jsem typický geek, technicky orientovaný člověk. Podpora v inkubátoru mi pomůže přijmout lidi, kteří umějí obchod nebo marketing,“ dodává.

Inkubátor také spouští přihlašování do soutěže EOVation Masters pro jednotlivce nebo týmy, které vymyslí originální využití dálkového pozorování Země v produktech zaměřených na problematiku klimatických změn. Příjem přihlášek potrvá do února příštího roku.

Centrum kosmických inovací

Inkubátor ESA BIC Prague byl loni otevřen v pražském paláci Adria. Financuje ho město a Evropská vesmírná agentury ESA. Celkem je na pět let jeho provozu vyčleněno 45 milionů korun. Počet podpořených start-upů má postupně vzrůst až na 25 firem. Vedle finanční pomoci získávají firmy zlevněný nájem v  inkubátoru, výhodný bankovní úvěr, 40 hodin mentoringu a zkontaktování s byznysovými partnery. Vedle dvou nových členů se do inkubátoru již dříve dostalo osm firem - Festka, NG Aviation, Triphood, TuddyTuddy, Big Terra, InsightART, Let’s Earth a Right Rider.