Jak být nejšťastnější na světě? Finové nabízejí svůj recept

Sauna

Sauna Zdroj: Shutterstock

Sauna
Sauna
Takto má vypadat unikátní podzemní sauna postavená ze dřeva kelo v Mikulově
Takto má vypadat unikátní podzemní sauna postavená ze dřeva kelo v Mikulově
Takto má vypadat unikátní podzemní sauna postavená ze dřeva kelo v Mikulově
9
Fotogalerie

Omezení, která vyvolala pandemie koronaviru, se postupně začínají rozvolňovat a s tím se otevírají i možnosti k návratu k normálnímu životu. Po karanténě spojené s COVID-19 mají lidé lepší představu o tom, co je skutečně důležité. Své osvědčené trendy k tomu, jak být nešťastnější na světě, nabízejí Finové.

Finský recept obsahuje tři radosti ze života. Saunování, budování silné vůle a vyhrazení si chvilky jen pro sebe. Saunu považují Finové za fyzickou i duchovní očistu, místo pro rozjímání, uvolnění a posílení zdraví. V sauně ženy rodí a je k dispozici i ve finské sněmově.

Nejlepší je v duchu tradice a přírody vypalovaná dřevem a za ideální platí ta kouřová, kde kamna nemají komín. Voda se vylévá na horké kameny, čímž se zvyšuje vlhkost a také míra pocení, díky němuž odcházejí z těla škodlivé látky.

Děti a sauna: Lepší spánek a odolnost proti nachalzení >>>

Druhým trendem finské spokojenosti je Sisu, kritické myšlení, jako odpověď na přicházející chmury a deprese z možného neúspěchu, tmy či samoty. Sisu ve Finštině znamená právě synonymum pro vůli, vytrvalost, odolnost, a především odhodlání ve chvíli beznaděje. K jejímu odvrácení mají Finové i tezi: Vidíš černá mračna? I tak do nich skoč.

Poslední, co Finové k očistě duše doporučují, je užít si čas sám se sebou, jen v pohodlném spodním prádle a s drinkem. Jde o uvolňující rituál, čistý odpočinek a odpoutání se od všeho kolem. Jednoduše odpočinkový večer. Spojení všech tří trendů pak Finy dovedlo na první místo ve světovém žebříčku OSN životní spokojenosti a štěstí.