Vídeň zve lidi do hospod. Starosta rozdá poukázky za 25 eur na hlavu

Vídeň, ilustrační foto

Vídeň, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Žena s rouškou ve Vídni
Koronavirus a pouliční život v rakouské Vídni
3
Fotogalerie

Vídeňský magistrát rozdá všem obyvatelům města poukázky do restaurací v hodnotě 25 eur - pro jednočlenné domácnosti a 50 eur - pro vícečlenné domácnosti. Chce tím podpořit restauratéry postižené protikoronavirovými opatřeními. Informovala o tom s odvoláním na primátora města Michaela Ludwiga rakouská média.

„Od poloviny června zahajujeme akci, při níž všechny vídeňské domácnosti obdrží poukázku pro návštěvu vídeňského gastronomického podniku. 25 eur pro jednočlennou domácnost, 50 eur pro vícečlennou domácnost,“ oznámil sociálnědemokratický šéf rakouské metropole.

Poukázky podle něj obdrží 950 tisíc vídeňských domácností. Lidé je budou moci použít ve všech z přibližně šesti tisících gastronomických podnicích, které se tento pátek chystají otevřít po dvouměsíčním nuceném uzavření.

„Chceme zajistit rozmach. Dokud tu nejsou turisté, mají vídeňští restauratéři dostat podporu,“ vysvětlil starosta.

Městskou pokladnu vyjde opatření na 40 milionů eur (1,1 miliardy korun). „Můžeme si to dovolit,“ řekl Ludwig s tím, že poukázky budou platit až do září. Lidé je dostanou poštou a budou chráněné proti padělání.

Rakouské deníky Der Standard a Kurier připomínají, že opatření může souviset se začínající předvolební kampaní před regionálními vídeňskými volbami, které se budou konat na podzim. V nich bude Ludwig a jeho Sociálnědemokratická strana Rakouska obhajovat letitou vládu nad rakouským hlavním městem.