Jak CottoCrudo nahradilo Allegro

Odlehčené prostředí. Nový design restaurace působí oproti původnímu Allegru světlejším a vzdušnějším dojmem

Odlehčené prostředí. Nový design restaurace působí oproti původnímu Allegru světlejším a vzdušnějším dojmem Zdroj: Libor Budinsky a cottocrudo restaurant

CottoCrudo
CottoCrudo
Na pomezí. Řada pokrmů šéfkuchaře Richarda Fuchse osciluje mezi českou a italskou kuchyní
Na pomezí. Řada pokrmů šéfkuchaře Richarda Fuchse osciluje mezi českou a italskou kuchyní
Na pomezí. Řada pokrmů šéfkuchaře Richarda Fuchse osciluje mezi českou a italskou kuchyní
6
Fotogalerie

Snad žádná jiná proměna pražské restaurace nebyla tak bedlivě sledována. Michelinskou hvězdou ověnčené Allegro v hotelu Four Seasons na podzim skončilo a na jeho místě bylo přede dvěma týdny otevřeno CottoCrudo. Sázka na nový podnik s novou filozofií byla víceméně povinnost, neboť provozovat dál Allegro bez Andrea Accordiho, který odešel do Ruska, jednoduše nešlo.

Více muziky za méně peněz

Nový, jinak ovšem notně ostřílený šéfkuchař Richard Fuchs, se opět zaměřil na italskou kuchyni, ale rozkročil se poněkud do šířky. Tentokrát už nejde o rafinovanou kuchyni určenou pro špičkové znalce světových delikates (a možná také mnohem častěji pro bohaté snoby), nýbrž o poctivou italskou kuchyni pro všechny, kdo mají rádi dobré jídlo. Richard Fuchs tak vsadil na mnohem širší klientelu, která chce dobře jíst za rozumné ceny. A tak zatímco večeře pro dva v legendárním Allegru vás vyšla s vínem na nějakých deset tisíc, v CottoCrudo zaplatíte třetinu.

Malé syrové kouzlení

Změnilo se tu úplně všechno. Z původního poněkud těžkopádného luxusu se vyloupla trendy stylová restaurace s důrazem na moderní design, která je mnohem světlejší a vzdušnější. A hlavně má vchod přímo z ulice, takže už nemusíte procházet hotelovou lobby. Od začátku vás osloví uvolněná a neformální atmosféra, kterou podtrhuje nabídka na Crudo baru (CottoCrudo znamená vařené a syrové), kde připravují jakési italské variace na japonské sashimi. Nápad je to skvělý, navíc se podařilo skloubit kvalitu surovin a kreativní přístup, takže na vás čeká spousta kouzelných chuťovek, které vás příliš nezasytí, ale příjemně naladí k dalšímu jídlu. Osobně mi nejvíc chutnaly stále módnější svatojakubky podávané s ředkvičkou a limetkou či výtečný tuňák s koriandrem – neboť obě úpravy podpořily svěžest a lehkost jemného masa. Takže je pomalu škoda zkoušet nabídku klasických italských salámů či sýrů, což mi připomíná, že nabídka jídel je možná až zbytečně pestrá. Osobně bych uvítal sevřenější tvar a výraznější prezentaci Fuchsových „signature“ specialit.

Rýžové koule a spol.

Pokud budete chtít absolvovat klasickou večeři, můžete už vybírat z tradičních italských pokrmů, které jsou tu a tam vyšperkované využitím tuzemských surovin. Takže na vás čeká třeba čerstvá italská pasta s masem z českého kance. Ale nepředbíhejme. Z předkrmů mě nejvíce upoutaly vynikající šafránové arancini či piemontský tatarák. Pokud máte raději maso křehké a měkoučké, rozhodně vyzkoušejte místní úpravu líček. Šéfkuchař Fuchs už bodoval s líčky na své předchozí štaci v Monastery, kde ovšem příprava s těžkým pivem trochu převálcovala subtilní nádech líček. Zde líčka připravuje na červeném víně barbera a jsou naprosto precizní. Také pasta je ve Fuchsově pojetí výtečná, ať už jsou to tagliatelle s kančím ragú či naprosto famózní tagliolini s velkými kusy humra.

Trumfové Přeštice

Řada jídel osciluje mezi italskou a českou kuchyní či se spíše snaží hledat vzájemné vazby a souvislosti. Pokud ovšem doceníte skutečně rustikální chuť vepřového, tak musíte ochutnat jeden z místních trumfů, kterým je kotleta z přeštického prasátka s vynikající přílohou kapustiček a jablečného „kompotu“. Chuť přeštického masa je totiž nezapomenutelná. Ani to však není konec dobrých zpráv. Při složitější kombinaci večerního menu vám pomůže opravdu široký výběr rozlévaných vín (zachutnal mi třeba skvělý pinot noir z vinařství StapletonSpringer) a úplně na závěr tu na vás ještě čeká luxusní nabídka dezertů – zvláště cheescake či višňový čokoládový dortík jsou fenomenální.
A tak i když se nám bude po Accordim ještě dlouho stýskat, CottoCrudo má velkou šanci stát se další oblíbenou gurmánskou stálicí. Autor je publicista Kontakt: CottoCrudo restaurant, Veleslavínova 1098/2a, Praha 1, cottocrudo.cz

Z nabídky: Mušle svatého Jakuba, ředkvička, limetka, chilli 190 korun, arancini di riso se šafránem a rajčatovou salsou 220 korun, tagliatelle s kančím ragú a pecorino di pienza 350 korun, dušená hovězí líčka ve víně barbera s polentou 480 korun, kotleta z přeštického prasátka s jablečným kompotem a křenem 460 korun, grilovaný žlutoploutvý tuňák s lilkovým kaviárem a kaponátou 630 korun

E15 hodnotí

menu * * * * *
obsluha * * * *1/2
prostředí * * * * 1/2
sociální zařízení * * * *1/2
ceny mírně vyšší standard
celkový výsledek * * * *1/2

hvězdička

+

už nemusíte přes hotelovou lobby, restaurace má vchod z ulice

-

agresivní techno hudba není nejlepší kulisou pro servírování delikates