Jak poznat rozdíl mezi kvalitním plastovým oknem a tím ošizeným?

Zdroj: VEKRA

VEKRA
6
Fotogalerie

Plastová okna jdou s dobou. Když se kolem sebe rozhlédnete, uvidíte je téměř všude. I vy o nich přemýšlíte, ale bojíte se, že nevyberete ta správná? Možná jste od sousedů slyšeli, že jsou z nich trochu zklamáni, očekávali od nich víc. V reklamě přeci říkali…

Pojďme se posvítit na rozdíl mezi opravdu kvalitním oknem, a jeho levnější variantou, která může přinést právě to zklamání.

Za kvalitu se platí

  • Je to tak. Nevyplatí se vybírat plastová okna jen podle ceny. Jejich kvalita se skrývá hlavně uvnitř profilu a bez rozřezání oken je těžké poznat, jaká okna jste si koupili. Zjistěte si reference na dodavatele a vyberte toho nejlepšího.
  • Mnoho dodavatelů okna jen přeprodává (ale nevyrábí je).
  • Ideální je znát výrobce, na kterého se můžete obrátit v případě budoucích nesnází. Ptejte se. Zajděte se podívat na vzorkovnu dodavatele. Nechte si předvést vybrané okno, zajímejte se o jeho výrobu. Ptejte se na vše, co vás zajímá a na důležité vlastnosti oken.

Důležité parametry

Vlastnosti okenních profilů, zasklení a výrobce oken. To jsou základní informace, které byste měli znát. Napoví vám, jakou kvalitu oken dostanete.

Profil plastových oken

Kvalitní okenní profil by měl být dobře vyztužený a jeho stěny by měly být dostatečně silné. Plastová okna vystavená přímému slunečnímu záření se totiž mohou zkroutit.

Silná kovová výztuha je prostě základ. Má totiž přímý vliv na tvarovou stabilitu okna. Vezměte si třeba letní sluneční žár. Povrch plastového okna v tmavém dekoru se může zahřát na 60°C i více. Bez dostatečné výztuhy se mohou rámy i křídla kroutit. Pak nepomůže ani jejich seřízení.

Jak jsou plastová okna vyztužena se nepoznáte na první pohled. Okno byste museli rozřezat. Proto se ptejte a vyberte takového dodavatele, kterému budete důvěřovat.

Plastový profil je uvnitř rozdělen na několik tepelně izolačních komor. Jejich počet ale není při stavební hloubce profilů 70 a více milimetrů tak podstatný.

Jak vybírat plastová okna?

Okna vybírejte zejména podle toho, kde mají sloužit a co od nich očekáváte. Mezi vlastnosti oken, podle kterých byste se měli orientovat, patří vedle prostupu tepla také zvuková izolace.

Důležitá je také bezpečnost oken, a to jak z hlediska ochrany před vypáčením, tak z pohledu bezpečnosti malých dětí. Výrobce by vám měl poradit, která okna jsou právě pro vás ideální.

Kování

Napadlo by vás, že důležitým parametrem je kování oken? Standardem u plastových oken dnes už je celoobvodové kování, které umožňuje ovládání jednou kličkou. Zaměřit byste se ale měli také na to, zda po obvodu oken je dostatek zavíracích bodů.

Čím více jich tam je, tím lépe půjdou okna seřídit. Některé z nich jsou tzv. uzamykací, tzn. že čep na křídle pevně zapadne do speciálního kamene na rámu okna. VEKRA standardně vyrábí plastová okna se 3 uzamykacími body. Taková okna lépe odolávají vypáčení.

Zasklení

Dvojsklo nebo trojsklo? Nejčastěji si zákazníci volí trojsklo. Je sice dražší a těžší, ale má lepší tepelně izolační vlastnosti. Standardem by měly být teplé meziskelní rámečky, které omezují rosení oken. Důležitým parametrem z pohledu zasklení je také to, jak hluboko je zasklení osazeno v okenním profilu. Jak typ rámečku, tak hluboko uložené zasklení totiž výrazně omezují rosení oken. Zajímejte si o tyto detaily.

Ten pravý dodavatel

  • Je nesmírně důležitý, jeho výběr ale není snadný. Musíte mu především důvěřovat.
  • Je lepší, pokud budete vědět, kde byla vaše plastová okna vyrobena.
  • Chtějte plastová okna třídy A - tedy s nejsilnější plastovou stěnou, ideálně bez příměsi plastu recyklovaného ze starých oken.
  • Dodavatel vám okna sám namontuje, což je spojeno i s prodlouženou zárukou.
  • Stojí za ním kladné reference (ideálně, pokud někoho spokojeného i vy osobně znáte).