Jak prožít bláznivého silvestra

S bruslemi na nohou, v hradních komnatách i na diskotéce lze prožít poslední hodiny roku.

Program silvestrovské zábavy může mít mnoho podob. Někdo tráví poslední hodiny roku před televizní obrazovkou, jiní míří do společnosti.
„Většinou na Silvestra nic neplánujeme. Podle nálady zamíříme do některé berounské restaurace, možná pojedeme na půlnoc do Prahy,“ uvedl třiadvacetiletý Zbyšek Smetana.
Následujících sedm vybraných tipů na netradiční prožití posledních hodin roku může být inspirací pro ty, kteří si dali předsevzetí, že budou žít aktivněji. Ať už rok 2010 uvítáte ve sportovním, hudebním či divadelním stylu, vkročte do něj tou správnou nohou.

1 V poslední den roku se můžete vypravit do minulosti. Přesněji do středověku. Na Silvestra má otevřené brány hrad Karlštejn. Pokud vydrží mrazivé počasí, slibuje kastelán Jaromír Kubů pohled na romanticky zasněžené ochozy. První návštěvnický okruh hradu bude otevřený od devíti dopoledne do tří odpoledne. „Návštěvníkům stále ukazujeme kromě kopie svatováclavské koruny i kopii císařské koruny,“ řekl Kubů. Vstupné pro dospělé je 150 korun, pro děti od šesti do patnácti let sto korun a pro nejmenší děti dvacet korun. Rodinné vstupné je 390 korun.

2 Jste-li sportovní nadšenci, vyrazte na Silvestra třeba na brusle. Zimní stadion v Berouně na Ostrově bude v provozu i 31. prosince. Zabruslit si můžete jít od čtyř hodin odpoledne do půl šesté večer. „Určitě by bylo pro lidi příjemné protáhnout si před oslavami těla,“ nabádá správce stadionu Dalibor Švec. Přestože na návštěvníky nečeká žádný speciální program, zábavy tam mohou zažít víc než dost. Dospělí zaplatí za vstup čtyřicet korun, děti do patnácti let polovinu, tedy dvacet korun.

3 V roli účinkujícího umělce můžete prožít silvestra ve Společenském klubu Loděnice. V osm hodin večer tam startuje již deváté pokračování Otevřeného jeviště. Jde o pořad, ve kterém může kdokoliv během půlhodiny představit, co umí nejlépe. „Ne, že by to musela být legrace za každou cenu, zkrátka normální večírek,“ říká provozovatel klubu Pavel Machač. Vystoupí tam například Erisha neboli Erika Horká, písničkářka Bára Zmeková, Alena Heinrichová s autorským čtením a mnozí další. Případní zájemci o místa na jevišti nebo v hledišti se mohou hlásit na telefon 604 206 929 či na e-mail pavel.machac@ff.cuni.cz.

4 Silvestrovský guláš si můžete dopřát na diskotéce, která se poslední večer roku koná ve Společenském domě ve Zdicích. Začátek veselice je v osm hodin večer. K tanci bude hrát dýdžej Jarda. V ceně 280 korun je půlnoční guláš i silvestrovský přípitek.

5 Jste-li lační sportu, postavte se na start šest a půl kilometru dlouhého Silvestrovského běhu v Králově Dvoře. Poprvé se konal před šestadvaceti lety. „Tehdy bylo na startu několik lidí z okruhu známých a lidí kolem králo-dvorské cyklistiky. Někteří brali první ročníky jako recesi a běželi v sakách a kloboucích,“ řekl za pořadatele Václav Hrachovina z oddílu cyklistiky královodvorských sokolů. Kancelář závodu v sokolovně na fotbalovém hřišti se otevře poslední den roku po osmé ráno, start bude nejdříve v deset hodin dopoledne.

6 Koho při běhu tíží břicho, může strávit silvestrovské dopoledne na kole. Součástí tradičního Silvestrovského běhu v Králově Dvoře je také vložený závod horských kol. Trať vede ze sídliště Nad Stadionem přes pole k Zahořanům a přes Višňovku zpátky na sídliště.

7 Jednou z možností, jak prožít silvestra pod hvězdami, je výšlap na Hřebeny Brd s bivakem u ohně. Skupina středočeských dobrodruhů chystala nejprve přejezd brdského pohoří se psím spřežením. „Chtěli jsme vyjet na Hřebeny, najít místo na vyhlídce a sledovat ohňostroje. Jelikož ale roztál sníh, pojedeme na kolech, někdo na tréninkových kárách nebo pěšky,“ řekl za pořadatele chovatel loveckých a tažných psů Radek Hovorka z Králova Dvora. Sraz účastníků je v deset hodin dopoledne před hostincem Až ráno v Kleštěnici u Komárova.