Jak zkrotit draka nad mořskou hladinou

Létání s draky na Djerbě

Létání s draky na Djerbě Zdroj: Libor Budinsky

Slunce už se pomalu sklání k obzoru, ale partička nadšenců stále dovádí na mořské hladině. Chvíli jedou rovně, pak jakoby zázrakem vyskočí a několik vteřin letí vzduchem. A to vše jen díky silnému větru, který pohání jejich dračí plachty vznášející se v oblacích.

Surfování na prknech s přidělanou plachtou už dávno vytlačila nová a modernější verze. Ale také mnohem náročnější. Jmenuje se kitesurfing, má řadu výhod, ale i pár zádrhelů. Zatímco na klasickém surfu se člověk naučí jezdit s trochou štěstí sám, zde se neobejdete bez instruktora. Ale na druhé straně už nepotřebujete auto, které bylo nezbytným doplňkem starého surfaře. Nyní vám stačí pouze větší batoh. Prkno na kitesurfing je totiž mnohem kratší a nafukovací dračí plachta se dá jednoduše složit.

Nekonečná laguna

Ideálním místem k prvním krůčkům při krocení draků nabízí ostrov Djerba, respektive krátká část jeho jihovýchodního pobřeží, které má naprosto unikátní podmínky. „Je zde obrovská mělká laguna s plochou 40 kilometrů čtverečních a hloubkou jednoho metru. Takže naprosto ideální a bezpečné místo pro výuku či zdokonalení se v tomto moderním sportu. Navíc tu nemáme žádné další sporty, nejsou tu žádné kameny, korály či jiná zákeřná místa, ale ani nepříjemné vlny. Prostě je to jedno velké mořské hřiště, kde fouká poměrně stálý vítr,“ vysvětluje Khaled Knis ze společnosti Les Dauphins.

Než se vzlétne nad moře

Jeho škola má již desetiletou tradici. Začátky však nejsou vůbec jednoduché. Nejprve musíte zkrotit malého draka vsedě na zemi. A brzy zjistíte, že vůbec nehraje roli, jakou máte sílu, ale pouze a jedině cit a šikovnost. Také několik prvních pokusů končí téměř okamžitě, když drak zamíří naprosto nekontrolovatelně k zemi.

Za půl hodiny by však měl téměř každý draka ovládnout. A pak už se jde do vody, kde se zkouší první jízda. Ale až po třech čtyřech hodinách začínáte mít vše pod kontrolou. A teprve následně vás čeká ta nejdelší a nejsložitější část, kdy musíte dlouhé hodiny precizně pilovat všechny techniky, aby se vám svištění ve větru okořeněné výskoky nad hladinu stalo skutečnou drogou a vášní.

***

Kolik to stojí?

Pokud máte vlastní vybavení, za vstup a využití služeb v areálu zaplatíte pět eur za den. Pokud chcete absolvovat kurz výuky, dvouhodinová lekce včetně transferu z hotelu vyjde na 50 eur.

Za jak dlouho se získá licence?

Základní trénink trvá šest hodin (185 eur), k získání licence, která se pro kitesurfing vyžaduje v některých evropských zemích, je ovšem třeba absolvovat zhruba dvanáctihodinový kurz, který vyjde na 300 eur. Na Djerbě fungují čtyři školy, v nichž se kitesurfing můžete naučit.

Ideální doba?

Nejlepší dobou na učení jsou letní měsíce až do konce října, ale ve vyhlášené zátoce se dá s neoprenem jezdit a trénovat víceméně celý rok. Ještě v říjnu má voda teplotu 25 stupňů a v listopadu 22. Další informace na kitespot-djerba.com.