Jan Buryán se pomalu vrací po zranění

Jan Buryán je v Karviné spokojený. Věří, že ještě zdaleka nekončí s fotbalem a až to přijde, chce trénovat.

Zkušený fotbalový obránce MFK Karviná Jan Buryán se dává pomalu po zranění kolena dohromady. Řízný bek by se měl na hřiště vrátit během tří týdnů.

Jak vypadá momentálně stav vaší zraněné nohy?
Začal jsem už běhat a doktoři moji absenci na hřišti vidí tak na tři týdny. Zatím ještě nekopu do balonu. Chodím do posilovny a šlapu na kole. Musím posílit svalstvo okolo kolena.

Jak jste prožíval z tribuny pohárový zápas s Brnem, kde jste postoupili na penalty?
Každý zápas jsem hodně nervózní, ale proti Brnu obzvlášť. Jezdím s klukama i na venkovní ligové zápasy a docela to prožívám. Vyhraný duel s ligovým Brnem je veliký úspěch karvinského fotbalu.

V dalším kole narazíte na Slavii. Jaké jsou vaše šance? Je dobré, že první zápas hrajeme doma. A naše šance? V domácím utkání si určitě věříme, že bychom mohli Slavii potrápit a odjet do Prahy s nějakým dobrým výsledkem.

I ve druhé lize to začíná vypadat, že jste se snad už rozjeli k dobrým výkonům.
Nejdříve jsme odehráli těžký zápas v Jihlavě a potom ve Vlašimi, kde většinu hráčů potkala nějaká střevní viróza, ale pak jsme dokázali porazit Ústí. Potom už se ty výkony zlepšily. Ale je to tak. Ze začátku ty výsledky i výkony byly kolísavé.

Máte zkušenosti z Gambrinus ligy, hrával jste i nejvyšší slovenskou soutěž. Nepřišla za celou dobu nějaká jiná zahraniční nabídka, když nebudeme počítat Slovensko?
Nepřišlo nic. Já jsem strávil jedenáct let ve Viktorce Žižkov. Tam jsem si zahrál evropské poháry a byl jsem tam spokojený.

Žižkov je tedy vaše nejlepší fotbalová štace?
Stoprocentně. Zažil jsem tam samozřejmě i špatné časy, ale ty hezčí vzpomínky převažují.

Momentálně bydlíte v Karviné s celou rodinou?
Ano. Dostal jsem třípokojový byt. Ale jezdíme čas od času i domů do Mladé Boleslavi a za rodiči do Benátek nad Jizerou. Máme dvě děti, starší dcera teď začala chodit do školy. Jsem rád, že jsme tady pohromadě.

Jak se vám líbí město?
Město se nám líbí. Je tady docela klid. Předtím jsem působil v Příbrami a musím říct, že Karviná je hezčí, ale jak říkám, hlavně ten klid nám vyhovuje. Ten není ani v Mladé Boleslavi, kde jinak bydlíme a to Karviná je určitě větší město.

Chodíte se třeba podívat v Karviné na nejlepší házenou v republice?
Musím se přiznat, že jsem ještě nebyl. Oni svoje zápasy totiž hrají od čtvrt na jedenáct a to my zrovna máme trénink.

Je možnost, že byste v Karviné zakotvil natrvalo?
Ta možnost tady je. Já jsem tady spokojený, ale záležet bude jak se kluby mezi sebou domluví. Jsem tady zatím pouze na hostování z Viktorie Žižkov. Ale další působení si tady dokáži představit.

Přemýšlel jste o budoucnosti? Co jednou až skončíte s fotbalem?
Hlavně doufám, že je to ještě hodně daleko. Ale je to tak, že když je někdo v zaměstnání dvacet let, tak má určitou praxi a to trénování do budoucna mě láká. Ale snad je to hudba budoucnosti.

Na jak dlouho zatím máte smlouvu v Karviné? Do konce ligového ročníku, tedy do 30.6.2010.

Co takhle na konci kariéry zahrát si za rodné Benátky nad Jizerou? Na městských stránkách o vás hezky píšou.
Na tohle téma jsem mluvil s místním předsedou oddílu. Bavili jsme se o možnosti, že bych třeba jednou v klubu zastával funkci hrajícího trenéra. Ale jak už jsem řekl, snad je to všechno daleko.