Japonská fantasy o příšerách a lidech

Kluk ve světě příšer

Kluk ve světě příšer Zdroj: Pramen ACFK

Po patnácti letech se do české distribuce vrátila japonská anime v podobě nepřímočaré, vizuálně okouzlující fantasy Kluk ve světě příšer.

Jedno z věčných a vděčných filmových témat, příběh o dospívání, lze pojmout mnoha způsoby. Jedním z těch originálnějších je natočit ho jako anime fantasy o naštvaném polosirotkovi, který se zatoulá z Tokia do světa příšer a stane se tam žákem nabručeného sebestředného medvěda.

Novinka a největší domácí komerční hit japonského režiséra Mamora Hosody Kluk ve světě příšer je po patnácti letech první anime v české distribuci. Už tím se vymyká běžným animákům, navíc jeho poměrně nabitý, složitý a dlouhý příběh o dospívání je mířený až na děti zhruba od dvanácti let, které přečtou české titulky.

Titulní kluk Ren prožije ve světě příšer jménem Džútengai několik let naplněných bojovým tréninkem a nenápadným prohlubováním problematického vztahu se svým náhradním otcem, temperamentním medvědím samurajem.
Příšery z paralelní venkovské komunity vypadají sice jako zvířata (mnich například jako prase), oblékají a chovají se však jako lidé.

Jejich osobnosti jsou tedy na animák svěže komplikované, ač jejich vývoj se dá snadno odhadnout.

Ani poučky do života diváci nepřehlédnou. Hasadu je aspoň zasazuje do krásné, barevné ale nepřímočaré fantasy, v níž na sebe dva hlavní hrdinové povětšinou řvou nadávky. V animáku je taková svérázná manifestace citů zábavná podobně jako yodovský smysl pro humor vládce příšer, postaršího čínského bílého králíka.

Navíc od kluka a příšery se mají co naučit, jak teenageři vzteklí z nároků dospělých a z pocitu osamělosti i rodiče naštvaní na neposlušné potomky, kterým často nerozumí. Příběh i Ren se po devíti letech v Džútengai vrátí do Tokia, kde se k němu připojí jedna osamělá slušná dívka a spousta knih. Včetně Bílé velryby, na jejíž témata o boji s vlastními démony a sebepožírající nenávistí se bude odkazovat především v závěru. V něm také vyvrcholí dynamická akce filmu, která díky specifikám anime působí epicky i roztomile zároveň.

Kluk ve světě příšer
(fantasy, Japonsko 2015, 119 minut)
Režie a scénář: Mamoru Hosoda
Mluví: Aoi Mijazaki, Kódži Jakušo, Šóta Sometani, Haru Kuroki
Hodnocení: 70 %