Japonská společnost Nintendo míří na trh s mobilními hrami

Sídlo Nintendo v japonském městě Kjóto

Sídlo Nintendo v japonském městě Kjóto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Moja via Wikimedia

Japonský výrobce videoher Nintendo míří na trh s hrami pro chytré telefony. Společnost dnes oznámila, že bude spolupracovat s japonským výrobcem her do mobilů DeNA Company na vývoji a provozování herních aplikací. Oblíbené postavy z jejích her jako Super Mario nebo Pokémon by se tak mohly objevit v chytrých telefonech a počítačových tabletech, napsala agentura AP.

Nintendo hrdiny svých her dosud tvrdě chránil. Objevit se mohli pouze na herních platformách Nintedo, jako je herní konzole Wii nebo přenosná konzole 3DS. Nintento ale v soutěži s jinými výrobci herních aplikací do chytrých telefonů a s konkurenčními výrobci konzolí jako Sony a Microsoft ztratilo zákazníky a investoři na firmu už nějakou dobu naléhají, aby se více zaměřila na mobilní zařízení.

Firma tyto požadavky dosud odmítala a upínala své naděje na hity, jako je videohra Mario Kart 8. V lednu ale snížila cíl provozního zisku pro tento finanční rok na polovinu, mimo jiné kvůli horšímu prodeji zařízení 3DS.

Nintendo a DeNA dnes sdělily, že příští mobilní hry nebudou pouhými adaptacemi her, které již běží v přístrojích Nintenda, ale budou vyvinuty mimořádně pro použití v chytrých telefonech. Firmy také vybudují novou globální službu pro členy, jež bude fungovat na různých zařízeních, včetně osobních počítačů. V provozu by měla být na podzim.

Společnosti v rámci obchodního partnerství také koupí akcie svého partnera. Nintendo tak získá v DeNA desetiprocentní podíl. Podíl DeNA v Nintendu dosáhne 1,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Hacknutá rukavice od Nintenda pomáhá ve stop-motion animaci

Jaroslav Švelch: Počítačové hry jsou největší český kulturní export