Japonská televize vysílá ve formátu 8k. Přijímač za miliony však nikdo nemá

vysílání japonské stanice NHK v 8k

vysílání japonské stanice NHK v 8k Zdroj: NHK

Technologie bývají často daleko vepředu před přijetím mainsteramovou populací. Své zkušenosti s touto tezí nyní sbírá japonská veřejnoprávní satelitní televize NHK, která spustila jako první na světě vysílání ve formátu 8k (rozlišení 7680x4320 pixelů). Potíž je v tom, že její stanice de-facto nemá diváky – vhodný přijímač a televizor totiž ještě nikdo nevlastní.

Vedení NHK si z absence diváctva ale hlavu neláme. Naopak, zahájení vysílání v tomto ultrajemném formátu využila jako vhodnou promo kampaň na letní olympiádu 2020 v Tokiu a osvětu mezi Japonci. Stanice instaluje potřebné vybavení na veřejných místech napříč Japonskem, kde lidé mohou vysílání v 8k sledovat. Stanice zároveň plánuje vysílání v tomto formátu z průběhu olympijských her v Riu.

Dosavadní program běží sedm hodin denně od desáté hodiny ranní a kolemjdoucí na něm mohou zhlédnout třeba zahajovací ceremoniál poslední letní olympiády z Londýna, koncert japonské pop star Kyary Pamyu Pamyu či záznam koncertu slavného Japonského umělce Seiji Ozawy.

Server YouTube již nějakou dobu nabízí videa v 8k

Pokus s 8k není prvním, s nímž NHK v Japonsku přišla. Stanice už například na konci osmdesátých let začala s vysíláním přes satelit ve formátu HD. To je asi deset let před tím, než se technologie stala všeobecně rozšířenou „na Západě“ a dvacet let předtím, než Česká televize zahájila HD vysílání v Česku (2009).

Jestli jste si tedy teprve nedávno pořídili Full HD televizor (1080p), nezoufejte, rychlý upgrade na 8k jen tak nepřijde, už jen proto, že první „řadové“ modely televizí s takto vysokým rozlišením byly představeny na sklonku loňského roku a jejich průměrná cena se pohybovala kolem 120-130 tisíc dolarů.