Jazykový institut bude nabízet výuku klingonštiny

Klingoni ze seriálu Star trek

Klingoni ze seriálu Star trek

Mezinárodní jazyková škola Eton Institute rozšiřuje svou nabídku výuky jazyků o internetový kurz klingonštiny, umělé řeči ze Star Treku. Lekce jazyka, kterou hovoří klingonští hrdinové filmové série, mohou fanoušci vesmírné lodě Enterprise a další zvídavci brát od 6. prosince do 13. prosince prostřednictvím Facebooku nebo Twitteru, informovala agentura APA.

Klingonštinu vytvořili v roce 1984 herci ze Star Treku ve spolupráci s lingvisty na objednávku filmové společnosti Paramount Pictures. Tento jazyk patří Klingonům, mimozemské dobyvačné rase. I na Zemi je však spousta jejich příznivců, kteří chtějí hovořit jazykem hrdinů Worfa nebo Kurna. Občas na klingonštinu odkazují i protagonisté amerického seriálu Teorie velkého třesku.

Klingonština je pokládána za jediný umělý jazyk, který má velké množství stoupenců na celém světě. „Mnoho lidí neví, že do tohoto fiktivního jazyka byly přeloženy a byly v něm uvedeny klasiky jako Shakespearův Hamlet a Mnoho povyku pro nic,“ řekl marketingový manažer Eton Institute Muáz Chán.

„Kromě toho existuje nespočet internetových zdrojů jako překladače a další materiály od filmů přes knihy až po opery, které se z něj vyvinuly. Google má dokonce klingonskou verzi vyhledávače,“ dodal Chán. Z klingonštiny se časem vyvinul plnohodnotný jazyk s vlastní větnou skladbou i písmem, ale běžně se přepisuje latinkou.