Je to zázrak, tvrdí trenérka

Jihlavské sportovní akrobatky mají medaile z domácího šampionátu a na mistrovství Evropy skončily v první desítce.

Před cestou na mistrovství Evropy měly spíš skromné plány. Nakonec se trojice jihlavských sportovních akrobatek ve složení Nikola Cingelová, Eva Tokošová a Petra Filsáková vešla do první desítky, a postarala se tak o velmi příjemné překvapení.

„Jsem spokojená. Samozřejmě pár drobných chyb se holky nevyvarovaly, ale jinak předvedly velmi slušný výkon,“ pochvalovala si vystoupení svých svěřenkyň trenérka Zuzana Menšíková.

Na tréninky do Prahy

V porovnání se zbytkem závodního pole působí příběh o přípravě gymnastek z krajského města Vysočiny tak trochu jako cesta Popelky na královský zámek.

„Doma v Jihlavě bohužel nemáme speciální odpružený koberec, takže jsme musely jezdit na tréninky do Prahy,“ popsala Petra Filsáková.

„A já s nimi nemohla, protože v klubu máme ještě další děvčata, která potřebují, abych se jim věnovala. Holky prostě musely trénovat samy,“ přispěchala s dodatkem trenérka.

Soutěž zvládly jihlavské závodnice skvěle, přestože se během přípravy objevily nepříjemné zdravotní problémy. „Eva měla nějakou dobu poraněnou nohu, takže v určitých fázích tréninku mohly holky v podstatě jenom stát,“ říká trenérka Menšíková.

Filsáková si zase naštípla prst na ruce. „Občas to sice bolelo, ale člověk přece musí něco vydržet,“ usmívá se akrobatka.

V místě šampionátu už se pak reprezentantky Gloxi clubu TJ Sokol Bedřichov soustředily plně na svoje vystoupení. „Až když skončil program juniorek a vystřídala ho seniorská kategorie, tak jsme se s holkami vydaly poznat místní památky a prošly jsme i nějaké obchody,“ prozradila Filsáková.

Na nic víc čas nebyl. A ponorková nemoc? „Ne, tu my nemíváme. Neříkám, že na sebe nikdy nezvýšíme hlas, když některá udělá fakt velkou chybu, ale to je jen taková chvilková záležitost,“ přesvědčovala.

Domácí bronz

Jen pár dnů po návratu z Varny se jihlavská trojice představila na domácím šampionátu v Praze a brala bronzové medaile. „Myslím si, že jejich sestava měla být ohodnocena lépe, minimálně na stříbro. Ale i tak je to úspěch, jsem spokojená,“ tvrdí Menšíková. Pokud by jihlavské závodnice měly odpovídající podmínky k přípravě, mohly by podle ní skončit lépe i na mezinárodním poli. „Jenže chybějí peníze. I proto je potřeba brát jejich výsledky jako takový malý zázrak,“ říká trenérka.

Kromě třetího místa z mistrovské kategorie se Gloxi club radoval také z medaile v kategorii Age group, která byla otevřená i pro zahraniční účastnice. Duo Jorika Kejnovská - Martina Huďová skončilo na druhém místě, a jelikož byla jihlavská děvčata nejlepší z českých párů, získala i titul mistryň republiky.

Po vrcholném domácím závodu teď následuje pro jihlavské sportovní akrobatky klidnější období. „Většinou budeme vystupovat jen na nejrůznějších akcích, které si někdo objedná. Je to pro nás jednodušší, protože tam chybí rozhodčí. A publikum nám nějakou tu chybičku vždycky odpustí,“ vysvětlovala s úsměvem Filsáková.