Jednotná sazba DPH může zdražit nové byty o stovky tisíc korun

Sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty může zdražit nové byty a srazit mírně ožívající poptávku po bydlení. Cena nového bytu se zvýší řádově o statisíce korun.

Shodla se na tom většina oslovených stavitelů bytů a realitních odborníků. Daňová změna plánovaná vládou má zajistit peníze na důchodovou reformu. Za průměrný nový byt v Praze dnes lidé zaplatí desetiprocentní sazbu DPH ve výši kolem 360 tisíc korun, řekl analytik poradenské společnosti King Sturge Pavel Smolka. „Po případném sjednocení DPH na 20 procent to bude 720 tisíc korun. To je pro průměrného kupujícího poměrně veliký rozdíl a v důsledku to dále ochromí prodej nových projektů, stavebnictví a zaměstnanost obecně,“ upozornil.

Podobný vývoj očekává předseda představenstva developerské firmy FINEP Michal Kocián. „Celková cena nových bytů se může ve finále zvýšit až o deset procent. V konečné ceně musíme promítnout nejen vyšší sazbu DPH, ale také vyšší náklady na energii a stavební materiály, jinak bychom končili v červených číslech,“ řekl. Zdražení nových bytů plánuje v případě sjednocení sazeb daně také tuzemská stavební jednička Skanska. „Developeři již delší období nemají takové marže, o kterých se v kuloárech hovořilo v minulosti. V dnešní době pracují, vzhledem k velké rizikovosti developerských projektů, s přiměřeným ziskem, který jim neskýtá možnost promítnout zvýšené DPH na úkor jejich marže,“ uvedla ředitelka odboru prodeje a marketingu divize Skanska Reality Naděžda Ptáčková.