Jeff Beck předvedl jízdu od jazzu po hutný hardrock

Britský kytarista Jeff Beck vystoupil 4. června v Praze na terasách Jízdárny Pražského hradu. Vpravo baskytaristka Rhonda Smithová.

Britský kytarista Jeff Beck vystoupil 4. června v Praze na terasách Jízdárny Pražského hradu. Vpravo baskytaristka Rhonda Smithová. Zdroj: CTK

Fenomenální kytarista, držitel osmi cen Grammy a člen dávného rockového „dreamteamu“ Yardbirds Jeff Beck je jednou z hvězd první světové ligy, která svůj pomyslný dluh vůči českému publiku splatila až jako jedna z posledních.

Na tuzemský Beckův koncert před listopadem 1989 mohl těžko někdo pomýšlet, poprvé ale v Praze vystoupil až teprve před třemi lety. Tehdejší ohlas jej přiměl vrátit se zpět, byť s jinou kapelou a do komornějšího, ale zase stylovějšího prostředí terasy Jízdárny na Pražském Hradě.

Koncerty s místy pouze na sezení jsou pro mnohé hudebníky a někdy i jejich příznivce těžkým oříškem, zvláště u rockových umělců. A zvlášť v prostředí, kde se pořadatelé všechny pokusy o to stát mimo plochu na sezení snaží likvidovat hned v zárodku. Ne všichni si s tímto komorním prostředím poradí, neboť hranice mezi nabitou atmosférou a nudou je někdy velmi nezřetelná.

U Beckových kytarových instrumentálních opusů vlastních i převzatých ale koncert zůstal na té správné straně. Kdo čekal rockovou show, musel být přirozeně zklamán. Kdo očekával recitál, v němž se klidné jazzové polohy plynule mění přes motivy středověkého chorálu, ozvěny world music až k hutným hardrockovým pasážím, odcházel nadmíru spokojen.

Vyprodaná Jízdárna pro 1200 platících diváků tak mohla na konci téměř dvouhodinového koncertu aplaudovat vestoje. A publikum ocenil i sám Beck, podle dřívějšího žebříčku časopisu Rolling Stone čtrnáctý nejlepší kytarista na světě, když na rozdíl od předchozích koncertů svého aktuálního turné po Evropě zahrál o jeden přídavek navíc.

Jeff Beck
Kde: terasa Jízdárny Pražského hradu
Hodnocení: 70 procent