Jezdit do práce lodí? Jde to celý rok

Nejbližší most stojí několik kilometrů daleko. Cíl cesty je přitom na dohled, jen přes řeku. Řešení? Nasednout na přívoz.

Překonávat Vltavu lodí je pro Pražany rok od roku přirozenější. Loni přívozy svezly 337 tisíc lidí, kteří tak ušetřili desítky minut strávených na silnicích. I proto v nové sezoně, která začala 1. dubna, jezdí přívozů více.

Dosud byly v provozu celoročně jen dvě ze šesti linek, ostatní pouze od dubna do konce října. To už neplatí. Bez zimní pauzy už jsou i trasy Modřany - Lahovičky, Císařská louka - Jiráskovo náměstí a Lihovar - Veslařský ostrov.

„Jsme rádi. Pomůže to hlavně lidem, kteří s námi jezdí každý den do práce nebo školy,“ říká potěšeně převozník Bořek Řepa, který na lodi Josefína vozí cestující mezi Lihovarem a Veslařským ostrovem.

Rychlý nákup

Převoznictví přitom z hlavního města na začátku devadesátých let vymizelo. Na Vltavu se stovky let staré řemeslo vrátilo až v roce 2005 jako součást městské hromadné dopravy. A Pražané díky němu příjemně šetří čas.

„Vyrazili jsme přívozem do Modřan koupit dceři boty,“ říká na palubě Radek Spáčil, který bydlí na druhém břehu v Lahovičkách.

Kdyby nedaleko jeho domu nejezdil převozník, musel by s malou Eliškou zamířit do vybraného obchodu přes čtyři kilometry vzdálený Barrandovský most.

Tam střízliví, zpět opilí

Právě modřanský přívoz je nejmladší, vyplouvá teprve od loňského září. I proto zatím převezl nejméně pasažerů, jen 2956. Na Vltavu se vrátil v dubnu a zůstane na ní celý rok.

„Cestujících zatím není moc, ale je jen otázkou času, kdy si o této možnosti lidé poví,“ míní lodník Luboš Polák.

Vozí cyklisty, školáky, ale i návštěvníky restaurací. „Z Lahoviček vyjíždějí střízliví, z Modřan se vracejí s náladou,“ podotýká s úsměvem Polák.

Nejvyužívanější přívoz leží několik kilometrů po proudu, u zoologické zahrady, mezi Podhořím a Podbabou.

„Jezdí s námi zaměstnanci zoo, o víkendech jim pak vozíme návštěvníky,“ vysvětluje převozník Jakub Fiala.

Když je pěkné počasí, čekají na březích dlouhé fronty. Od dubna tam proto řeku křižují dva čluny.