Jindra: Chci být u postupu

Látal do Ostravy, Jindra do Sokolova. Taneček kolem Baníků slibuje zajímavý vrchol ligového jara.

Sokolov se konečně trel do podzimní formy, vrátil se do hry o postup mezi fotbalovou elitu, místo radostných starostí s blížícím se vrcholem druholigové sezony však musí řešit jiné problémy. Jeho trenér Radoslav Látal se rozhodl udělat v polovině sezony kolečko kolem republiky a místo o postup do první ligy s Baníkem ze západu Čech se v čím dál marnějším boji popere o záchranu nejvyšší soutěže s Baníkem z Ostravy.

„Musím říct, že jsme s tím nepočítali,“ přiznal Vítězslav Hejret, sportovní ředitel sokolovského klubu.

Určité náznaky sice měl, vždyť Látal mohl do klubu, s nímž v Česku jako hráč zažil největší úspěchy, přijít už v zimě. „Schylovalo se k tomu, ale ještě to nevyšlo,“ připustil sám kouč. Proč? „To jsme se s tehdejším majitelem Baníku na některých věcech nedomluvili, takže jsme od toho upustili,“ vysvětlil Látal.

Látal zachraňuje

Baník Druhý pokus už vyšel. „Můj příchod do Baníku se rodil v sobotu na Slovácku, kde mě po utkání kontaktovali šéfové Baníku,“ popsal Látal jednání. „Po zápase jsme seděli v hotelu a dá se říct, že jsme se během chvilky domluvili na všech podmínkách včetně mé smlouvy.“

Pak už záleželo jen na představitelích druholigového Sokolova, který Látal trénoval, zda se s nimi Ostravští domluví na uvolnění. Ze Sokolova v ten den odjížděl už jako trenér prvoligové Ostravy.

„Radek je stoprocentní profesionál, respektovaná osobnost a především to je vítězný typ,“ zdůraznil předseda představenstva Baníku Petr Šafarčík.

Látal přiznal, že situace v Ostravě je až kritická. „Už jako hráč jsem byl zvyklý bojovat. Udržet se nám nemusí podařit, ale udělám vše pro to, aby diváci v Ostravě chodili na první ligu i v příští sezoně,“ řekl.

„Není to pro nás příjemná situace. Částečně nám ji ale kompenzuje finanční náhrada od Ostravy,“ věděl Hejret.

V létě Látalovi v Sokolově stejně končila smlouva a obě strany o jejím případném prodloužení dosud nejednaly. „Záleželo by na tom, jak dopadneme na jaře,“ připustil sportovní ředitel Sokolova.

Jenže konec druholigového jara byl ještě hodně daleko a Látal opustil Sokolov v pozici trenéra aktuálně pátého týmu tabulky. Na druhé postupové ztrácel Baník čtyři body. „Soutěž je dobře rozehraná, zbavit se trenéra jsme samozřejmě nechtěli. Pro Radka Látala to je ale další možnost, jak se v trénování posunout dál, a my mu to chtěli umožnit,“ vysvětloval Hejret.

Proč ne. Předtím dal šanci Martinu Haškovi, který pro změnu neodolal vábení Sparty, tak proč teď nepustit Látala do Ostravy, když za něj nabízejí peníze? Nahradit se dá každý. Vždyť mladých a hladových trenérů je pořád víc než kvalitních hráčů.

Další mladík na lavičku

Taky proto netrvalo dlouho a Hejret už v kabině Sokolova představoval náhradu. „Aleš Jindra prostředí v Sokolově dobře zná a fotbalovým myšlením jsme si blízcí,“ vysvětloval.

S Jindrou se potkal už ve školních lavicích v Olomouci, kde si společně dodělávali trenérskou prolicenci. V Sokolově pak působil před časem v úspěšné trojici Hašek, Jindra, Purkart a v kontaktu zůstali i potom, co Jindra odešel do rumunské Kluže asistovat u týmu se zkušenostmi z Ligy mistrů Dušanovi Uhrinovi mladšímu.

„Teď nazrál čas udělat další krok,“ usmyslel si Jindra a potřásl si rukou s fotbalovými šéfy v Sokolově. V týmu bez přímých ambicí na postup nebude hned od začátku pod tlakem, a to mu může otevřít dveře pro jeho koncepční práci. A když na konci sezony bude na postupových místech?

„Pak už bude záležet na vedení, jak s tím naloží,“ usměje se šibalsky nový kouč Baníku. Za sebe může jen fanouškům slíbit: „Chci vyhrát v každém zápase. Když bude možnost bojovat o postup, chci u toho být.“

Vrchol sezony tak s uzdraveným stoperem Dvorníkem a snad už probuzeným kanonýrem Strnadem může být ještě peprnější.