JLL: Realitní trh určuje za vítěze Eura 2012 Portugalsko

Indikátory evropského realitního trhu v segmentu maloobchodních, kancelářských a průmyslových nemovitostí umožňují předpovídat i výsledky fotbalových utkání na Euru 2012. Podle výzkumu mezinárodní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL) tak zvítězí portugalský národní tým, který je v současné době na žebříčku FIFA na pátém místě.

Ačkoli se Portugalsko nachází ve skupině B s Německem, Nizozemskem a Dánskem, analýza údajů o evropském nemovitostním trhu prý ukazuje, že Portugalsko má velkou šanci nejen sehrát dobrá utkání, ale také ve finále zvítězit po velmi vyrovnaném zápase nad Chorvatskem. „Na základě srovnání fundamentů jednotlivých realitních trhů, ke kterým patří investiční výnosy, nájemné a míra neobsazenosti, je možné předpovědět, že se například Anglie a Rusko dostanou až do semifinále,“ věští dále z realitní „koule“ JLL.

Naopak proti očekáváním ze své skupiny nemají postoupit oba favorizované týmy Španělska a Německa. Plány na postup jim totiž zkříží outsideři s rozdílnými fundamenty realitního trhu. „Neočekáváme, že by hostitelské týmy využily výhodu domácího hřiště. Ani Polsko a Ukrajina, které jsou na žebříčku FIFA na 65. resp. 50. místě, podle našeho názoru nepostoupí ze základní skupiny,“ míní JLL.

“I když největší zájem přitahují fotbalové superhvězdy jako Ronaldo, Rooney a Roben, bližší pohled na fundamenty realitního trhu jednotlivých zemí a výsledky dřívějších turnajů ukazuje zajímavé souvislosti. Interpretace jednotlivých ukazatelů realitního trhu umožnuje předpovídat také úspěchy na fotbalovém hřišti. Může to být pouhá fantazie, ale možná to pomůže těm, kteří se snaží odhadnout sportovní výsledky, o budoucím vývoji daného realitního trhu ani nemluvě,“ věří vedoucí evropského výzkumu investičního trhu JLL Robert Stassen.

Předpověď Jones Lang LaSalle výsledků základních skupin Eura 2012:

Skupina A – Země s vyššími výnosy industriálních nemovitostí si v minulosti vedly lépe a zvítězily také v play off. Vezmeme-li v úvahu, že výnosy skladových nemovitostí jsou v Rusku vyšší než 10 % a tzv. prime yields těchto nemovitostí v Řecku se v posledních 12 měsících také zvýšily, očekáváme, že Polsko a Česká republika ze skupiny nepostoupí.

Skupina B – Na posledních evropských šampionátech se země s vyšší mírou neobsazenosti kancelářských budov umístily na předních místech. S ohledem na větší počet nových budov, které mají být letos uvedeny na tamější trh a zároveň relativně nízký objem nájemních transakcí, očekáváme, že Portugalsko a Nizozemsko zvítězí nad Německem a Dánskem. Kancelářské trhy jednotlivých zemí vykazují tyto míry neobsazenosti: Portugalsko 12 %, Nizozemí 17 %, Německo 8 % a Dánsko 10 %.

Skupina C – Při zpětném pohledu se ukazuje, že země s vysokými kapitálovými hodnotami a vysokými nájmy kancelářských nemovitostí si na fotbalovém hřišti vedly nejlépe. V případě, že se tento trend udrží i nadále, tak Španělsko, v současnosti v rámci FIFA nejlépe hodnocený tým, se ve své skupině pro postup bohužel nekvalifikuje. Zvítězí Chorvatsko. Na druhém místě se – navzdory nejrůznějším fámám z poslední doby – umístí Itálie, která vyřadí Irsko.

Skupina D – Není bez zajímavosti, že si na fotbalovém trávníku vedly dobře i ty země, které vykazují slabší výnosy maloobchodních nemovitostí. Přetrvávající úsporná opatření napříč Evropou podvazují spotřebu a negativně ovlivňují maloobchodní zisky. Úspěchy maloobchodu ve Švédsku naznačují, že tato severská země prohraje s Anglií a Francií, kde se očekávají jen omezené maloobchodní tržby. S Anglií a Francií pravděpodobně prohraje také Ukrajina.

Předpověď Jones Lang LaSalle pro vyřazovací kolo Eura 2012:

Čvrtfinále: V minulosti výsledek play off ve čvrtfinále určovaly především rostoucí kapitálové hodnoty industriálních nemovitostí. Do semifinále se probojovaly týmy s nejsilnějším růstem těchto ukazatelů. Rostoucí trh průmyslových nemovitostí ve střední a východní Evropě naznačuje, že Rusko

a Chorvatsko vyřadí Nizozemsko a Francii, kde je trh se skladovými nemovitostmi vyspělejší. Navzdory nulovému růstu kapitálových hodnot průmyslových nemovitostí v Anglii očekáváme, že se tento tým dostane až do semifinále, protože Itálie se potýká s poklesem těchto hodnot. Zápas mezi Portugalskem a Řeckem bude vyrovnaný s těsným výsledkem, nicméně očekáváme, že postoupí Portugalsko.

Semifinále: V dřívějších turnajích vítěze semifinále napověděly především nájmy nejlepších kancelářských nemovitostí. Vyhrály ty národní týmy, v jejichž zemích panovaly podmínky příznivé pro nájemce. Nedostatek volných kancelářských prostor, který je příčinou růstu nájemného v centru Londýna, naznačuje, že Anglie s nájmy ve výši cca 1200 eur/m2/rok prohraje s Portugalskem, kde se nájmy nejlepších kanceláří pohybují na úrovni 200 eur/m2/rok. Vezmeme-li v úvahu výrazný růst nájemného v Moskvě v uplynulém roce, lze očekávat, že Rusko prohraje s Chorvatskem.

Finále: Stejně jako v případě základní skupiny D, výsledky dřívějších turnajů naznačují, že vývoj na trhu maloobchodních nemovitostí napoví celkového vítěze. Nicméně tentokrát se šampionem stane země s nejúspěšnějšími nákupními třídami a tedy i nejvyšším nájemným těchto nemovitostí. Ve finále se utkají dvě země, jejichž nájemné maloobchodních nemovitostí na nejvýznamnějších nákupních třídách se pohybuje na téměř stejné úrovni: Chorvatsko s 1020 eur/m2/rok a Portugalsko s 1080 eur/m2/rok. Podle našeho názoru po velmi vyrovnaném souboji zvítězí Portugalsko.

“I přes nepříznivý ekonomický vývoj a pokles HDP očekáváný v několika příštích letech se může Portugalsko prokázat řadou úspěchů na evropských turnajích. V roce 2000 se Portugalci dostali do semifinále, v roce 2004 se probojovali do finále a v roce 2008 skončili ve čtvrtfinále. Letos by si mohli polepšit,“ navrhuje Stassen.

Jak vidno, analýza realitního trhu může přinést zajímavé až překvapivé výsledky. Předpovídat slabé výkony španělského a německého týmu, kteří jsou podle FIFA současnou světovou jedničkou, resp. dvojkou, znamená podrobit všeobecná očekávání kritickému zkoumání. „Jak ve fotbale, tak v realitách se totiž situace může rychle změnit,“ uzavírá hru čísel JLL.