Jobs chtěl "vyšachovat" telefonní operátory pomocí wi-fi sítě

Steve Jobs, Apple

Steve Jobs, Apple

Steve Jobs neustále přemýšlel, jak pořádně zatopit konkurenci, a to jak přímé tak i nepřímé. John Stanton, expert a legenda na poli bezdrátového průmyslu nyní přišel s tvrzením, že Jobs plánoval vytvořit vlastní nelicencovanou wi-fi síť a vytvořit si tak další prostor pro budování Apple impéria. Je pravdou, že o něčem podobném se spekulovalo již v minulosti. Apple se prý chtěl zbavit mobilních operátorů a nabídnout „SIM-free“ iPhone.

Stanton tvrdí, že s Jobsem strávil mezi lety 2005 a 2007 velké množství času. „Dlouhé hodiny jsme si povídali o tom, jak vytvořit přenos místo v síti GSM pomocí wi-fi spektra. Byla to velká část jeho vize,“ řekl s tím, že i když se Jobs v roce 2007 patrně s touto myšlenkou částečně rozloučil, stále mu vrtalo hlavou, jak prorazit na poli bezdrátových operátorů.

Jobs si byl jist, že by tento způsob přenosu na trhu prorazil. Tvrdil, že by se operátoři měli začít bát potenciálu, který v sobě tato technologie skrývá.

Apple však prý znovu sbírá síly. „Místo SMS už můžete posílat zprávy v iMessage, (video) hovory zvládne FaceTime. Obojí však jen mezi dalšími zařízeními s iOS a OS X. V tuto chvíli by ale bylo nelogické, kdyby se iPhone chtěl zbavit operátorů. Stále potřebuje jejich datovou síť a hlasové/textové služby pro spojení se zbytkem světa. Takový vliv ještě Apple nemá, aby si mohl dovolit ignorovat ostatní,“ píše se na serveru cnews.cz.