Jsou čtyři, vydají za šestnáct policistů

Deus, Orry, Spajk a Aran. Tak se jmenují nové posily frýdecko-místeckých strážníků. Jsou to psi a dva z nich už odhalili velké množství elektroniky.

Čtyři němečtí ovčáci posílili hlídky strážníků ve Frýdku-Místku. Svými schopnostmi a také respektem,
který vzbuzují, podle psovodů při zásahu vydají každý za čtyři policisty. Dva ze psů nedávno našli desítky kusů elektroniky. „Zvířecí strážníky“ vedla dvojice zkušených psovodů, mezi kterými byl i Zdeněk Pelikán.
„Psi Deus a Spajk s námi procházeli budovy a najednou začali štěkat. Dovedli nás do místnosti, ve které jsme našli DVD, mobily, routery. Ve skrýši byl i muž, kterého jsme předali policii,“ popisuje první úspěšný
zásah Pelikán. Policie nyní zjišťuje, zda věci byly kradené.

Deus je nejzkušenější

Podle mluvčího policie Ivana Žurovce šlo o bezdomovce. „Tvrdil, že elektroniku našel,“ říká Žurovec s tím, že zboží bylo nové. „I kdyby ty věci nebyly kradené, jsme psovodům vděční. Odhalili další úkryt
bezdomovců. Jejich skrýše jsou nebezpečné, mohou v nich zmrznout,“ doplňuje Žurovec.
Podle psovoda Pelikána Deus patří k nejlepším z „psího týmu“. Má nejvíce zkušeností a vyhrál řadu výstav. Jeho majitel si ho přivezl z chovné stanice ve Dvorcích u Bruntálu. Věnuje se mu každou volnou chvíli dokonce i doma, kde má Deus obrovskou dřevěnou boudu a zahradu pro sebe.

Spajk a Orry

Deus má nejradši granule, které dostává několikrát týdně na cvičišti. Lekce poslušnosti mu tam dává jeho psovod, který má ze všech policistů největší zkušenosti. Všichni psi mají zkoušky. Zvládají obranu a jsou schopni vypátrat kohokoliv.
„Učíme psy povely, aby dokázali zadržet zloděje. Nebo pokud bychom pátrali po dítěti, aby ho jen našli a neublížili mu,“ vysvětluje Pelikán. O Spajka se stará strážník Daniel Mach, který ho má od léta. Přivezl si ho z havířovské chovné stanice. „Mám ho v kotci naproti autobusovému nádraží, kde u domku žijí i
Orry a Aran,“ přibližuje Mach.
Spajk má v kotci, který má dva metry na šířku a tři na délku, dřevěnou boudu. Tu mu psovod vystlal senem. „Všichni jsme jim tam dali seno, aby jim nebyla zima. Kotec mu čistím dvakrát denně,“ říká Mach, který se Spajkovi nejvíce zavděčí vařeným jídlem.
Psovod Vladimír Šmiřák se stará o Orryho, kterého přivezl z chovatelské stanice Majorův háj. „Mám ho od začátku loňského srpna, kdy jsem zjistil, že zakládáme kynologickou jednotku,“ říká Šmiřák, který
už měl sedm ovčáků. Jestli je nějaké jídlo, které Orry miluje, tak je to syrová ryba. „Jinak jako každý pes sežere úplně všechno,“ přibližuje Šmiřák.

Žena mezi psovody

Mezi psovody je jediná žena, Radka Vybíralová, která cvičí Arana. „Přivezla jsem si ho z Čech a mám ho půl roku. Nedávno s Orrym zabránil roztržce mezi mladými lidmi. Nemuseli jsme s kolegou nic dělat. Když ta parta viděla psa, hned se držela zpátky,“ popisuje Vybíralová.
„Aran má nejraději tvrdý sýr. Nejlépe mu jde obrana pána. Nikoho ke mně nepustí ani na metr,“ říká Vybíralová.
Na vlastní kůži to zažil i fotograf Sedmičky. Kdyby stál u Arga trochu blíže, nejspíš by odcházel bez fotoaparátu.

Deus Lonadard. Jméno psa v latinském překladu znamená Bůh. Příjmení má pes podle chovné stanice, ze které pochází. Deus má dva roky. Má klidnou, vyrovnanou povahu a za svého pána by položil život.

Aran. Pes má dva roky. Je trochu tvrdohlavý, ale velmi učenlivý. Nejvíce brání svého psovoda.

Spajk. Psovi je šestnáct měsíců. Mezi zvířaty je nejmladší, ale je vyrovnaný, poslušný, rychle se učí a má rád děti.

Orry. Pes je stejně starý jako Deus, má dva roky. Orry je kliďas, ale v akci se popere s čímkoliv.