Juraj Herz má Petrolejové lampy rád

Kutnohorské divadlo zahraje adaptaci slavného psychologického románu.

Jeden z nejlepších českých psychologických románů Petrolejové lampy proslavila především filmová adaptace režiséra Juraje Herze z roku 1971. Ve filmu tehdy excelovali Iva Janžurová a Petr Čepek.

Po osmatřiceti letech se stejný režisér znovu vrací ke stejnému kultovnímu románu. Tentokrát však v produkci pražského Divadla Na Jezerce.

„Moje první reakce znovu dělat Lampy byla odmítavá. Po filmu k nim už nemám co říct,“ tvrdí Juraj Herz.

„Ale nakonec mě zlákaly dvě věci. Možnost obsadit do hlavních rolí Báru Hrzánovou a Radka Holuba, které mám moc rád. A pak mě napadlo, že bych mohl dostat do hry některé scény, které se do filmu nevešly, nebo mi je cenzoři zakázali točit,“ vzpomíná režisér.

Výsledkem je ambiciózní představení, se kterým pražští herci vystoupí v Městském Tylově divadle v Kutné Hoře ve čtvrtek 17. září od půl osmé večer. Jde o náhradu za původně v abonmá avizovanou divadelní adaptaci hollywoodského filmu Válka Roseových.

Petrolejové lampy otevírají poprázdninové pokračování divadelní sezóny v Kutné Hoře, které do městského divadla mimo jiné přivede letos ještě další dvě prestižní pražské scény Divadlo bez Zábradlí a Švandovo divadlo.