K oživení evropského stavebnictví pomáhají inovace

Přední evropské stavební firmy se postupně zotavují z ekonomické recese, která je zasáhla před třemi lety, diverzifikací geografické působnosti a prováděných činností. Tato diverzifikace je přímým výsledkem snížení investic do stavebního sektoru v Evropské unii o 3,6 procenta, k němuž došlo v roce 2010 po několika letech malého nebo žádného růstu. V roce 2011 se očekává celkový růst o nepatrných 0,2 procenta. Vyplývá to z aktuální studie European Powers of Construction, kterou zveřejnila poradenská a auditorská společnost Deloitte.

„Velké evropské stavební skupiny vyhledávají příležitosti k růstu v zahraničí. K dnešnímu dni působí na všech pěti kontinentech a generují téměř polovinu svých výnosů za hranicemi své země. Tento trend v posledních letech zesílil a očekáváme, že bude v blízké budoucnosti pokračovat,“ uvádí partnerka společnosti Deloitte Diana Rádl-Rogerová, která má na starost odvětví nemovitostí ve střední Evropě a dodává: „Za pozitivní krok můžeme považovat diverzifikační strategie do oblastí jiných činností, než je stavebnictví, neboť často přinášejí vyšší marže a stabilnější peněžní toky.“ Studie ukazuje, že řada evropských stavebních společností předpokládala vyčerpání svých tradičních obchodních modelů, založených na domácí stavební činnosti buď pro veřejný sektor, nebo realitní developery, a zavedla úspěšné inovační strategie, které snižují jejich závislost na tradičních trzích.

„Devět ze společností uvedených mezi předními stavebními firmami za rok 2010 získává nejméně polovinu výnosů z nestavební činnosti. Jedenáct z nich generuje alespoň 40 procent výnosů v zahraničí. Většina vedoucích stavebních firem se silně angažuje v koncesních a dalších typech PPP projektů,“ vysvětluje Michal Petrman, partner odpovědný za služby pro stavební společnosti v ČR a je současně členem užšího vedení Deloitte pro střední Evropu a pokračuje: „Z deseti největších evropských firem je jich polovina zastoupena i na českém trhu, ale jen menší část z nich má silné postavení na domácím trhu. České stavebnictví bylo a nadále je silně poznamenáno kombinací poklesu privátní poptávky a poptávky veřejného sektoru. Poptávka soukromého sektoru se začíná pomalu oživovat, ale stále je výrazně pod úrovní před krizí.“

Veřejný sektor spíše posiluje negativní fázi hospodářského cyklu ve stavebnictví. Stavební investice veřejného sektoru zůstávají i nadále velmi slabé a pokles zejména v dopravním stavitelství je významný - poklesy o 30 až 50 procentní úrovně před krizí. „Na rozdíl od většiny vyspělých evropských zemí nemá Česká republika dlouhodobější výhledy investic veřejného sektoru, které by pomohly stabilizovat stavební sektor a působily proticyklicky. Proto očekávám, že rok 2011 a 2012 budou nadále pro stavební sektor v ČR velmi obtížné. V důsledku slabé poptávky je pravděpodobné že řada stavebních firem ukončí svou činnost a bude docházet k další koncentraci trhu,“ doplňuje Michal Petrman.