Kaczor na fotkách zastavil okamžiky

Zastavené okamžiky. To je název nové výstavy ve Vodárenské věži v Táboře. Celý srpen zde výběr ze své tvorby představuje osmnáctiletý Michal Kaczor z Tábora.

Ve věži nad Jordánem je k vidění fotografická všehochuť. Michal Kaczor zastavil na fotkách všelicos. Zastaví ale jeho fotky i návštěvníky galerie? Snímky vznikaly v průběhu let 2008 až 2009, většinou v Táboře a jeho blízkém okolí. Jednotné téma se u Kaczora ale nenajde. Není to ani jeho cílem. „Fotím svůj pohled na svět. Chci, aby moje fotky v lidech něco vyvolaly. Potěšily je. Zanechaly nějaký pocit,“ sděluje Kaczor.
Některé fotografie ale ten pravý náboj postrádají. „Moc mě nezaujaly. Je to spíš na efekt,“ říká Danuše Doležalová z galerie ve věži o snímcích s názvy Na mušce fotografa, Ve víru noci či Nebeské malování. Velmi ale oceňuje fotky, ve kterých poznává svá oblíbená táborská zákoutí. Přesto z výběru začínajícího autora vystupuje několik povedených kousků. Náš dobrý soused, 82 metrů pod zemí, Když spadnou růžové brýle, Boží znamení, Samota je pro kočku. Ty všechny mají nápad, hloubku nebo vtip a dá se u nich tvrdit, že jde o zastavené okamžiky. Dalším fotografiím pomáhají především padnoucí názvy. Některé snímky by si zase zasloužily větší formát. Celkovému vyznění výstavy by prospělo i promyšlenější řazení fotografií. Všímavější návštěvník ale jistě ocení nápad začít výstavu snímkem s názvem Cesta a ukončit ji fotografií Na konci cesty. Ta je skutečně silným závěrem, pro který stojí za to výstavu navštívit. „Nejsem profesionál,“ říká o sobě Kaczor a na některých jeho fotkách je to prozatím vidět. Chuť fotit a zlepšovat se ho ale může posunout k větší fotografické vyzrálosti a snad i vysněné možnosti věnovat se focení profesionálně. Michal Kaczor doufá, že výstava přinese zpětnou vazbu, která by napověděla, zda má, či nemá onen šestý smysl, který je pro fotografa důležitý.

Sedmička Michala Kaczora
1. narozen: 25. února 1991 2. studium: obchodní akademie v Táboře 3. koníčky: moderní technologie, cyklistika 4. fotografický cíl: studium na FAMU 5. zbraň: Nikon D40x
6. vzor: Jan Saudek
7. web: www.k4c2i.kx.cz