Kadeřnice protančila boty v Las Vegas

Miluje alchymii barev, přesnost střihu a originalitu. Proto kadeřnice Dana Jirecová sklízí úspěchy v soutěžích po celém světě. Třeba i v Las Vegas.

Každého člověka je možné udělat krásného, jen je třeba najít, co se k němu přesně hodí. Variant je mnoho a neustále přibývají. Teď například móda vyznává návrat k přirozenosti, takže třeba barevné proužky kreslí ve vlasech tvary okvětních plátků růže.
Pár takových hlav už chodí i po Českých Budějovicích. Ozdobila je Dana Jirecová, která se podílí i na světových módních trendech.

Jak vypadá hlava, kterou inspiroval růžový květ?

Nádherně. Všechno musí být oblé, okvětní plátky jsou na sebe poskládané jako půlměsíčky a zapadají do sebe. Barvy se jen jemně prolínají jako tón v tónu, aby výsledek působil harmonicky.

To je rozdíl proti účesu, s nímž jste loni uspěla v mezinárodním finále kadeřnické soutěže v Americe.

Ano, ta rozmanitost mě na mém oboru baví asi nejvíc. Každý člověk je originál a hodí se pro něj jiný styl.

Popište, s čím jste loni v říjnu dobyla Las Vegas.

Nedobyla, doufala jsem totiž, že tam vyhraju. Nakonec jsem ale s účesem v trendu, který se nazýval Virtualist, skončila čtvrtá. Celkem touto soutěží prošlo asi 2500 kadeřníků a do mezinárodního finále se nás probojovalo 130. Takže je to samozřejmě velký úspěch. Jenomže když si člověk zvykne na to, že se dostává do finále, tak už pokaždé sní o vítězství.

Co jste tam udělala dobře a co se povedlo hůř?

Trend žádal geometrický styl, ostré kontury, tupý střih a chladné barvy od ocelové přes zelenou, modrofialovou, tmavě hnědou až lehce do černa. Barva měla působit celistvě, ale když se změnilo světlo a pohyb, pokaždé byla hlava jiná. Našla jsem si kvůli tomu modelku s velmi dlouhým krkem. Bohužel před naší cestou kvůli jinému focení víckrát změnila barvu vlasů, až ztratily sílu. Moje barva pak už nechytla tak přesně, jak bylo potřeba.

Není to už jen rozmařilé umění pro umění?

Někdo to tak mohl chápat, proto letošní trend vyznává návrat k přírodě. Je to jisté uklidnění, protože v době krize si nemůže módní svět dovolit dávat na odiv moc luxusu. Ale základní předpoklady, tedy dokonalý střih a přesně namíchané barvy, platí pořád.

Jak chodí ženy učesané v Las Vegas?

Nic přirozeného, umělý svět. Je to centrum zábavy, takže cirkus na kolečkách, kde všichni musí vypadat skvěle. Každý má plastiku, prodloužené vlasy, nastavené nehty a podobně.

Vyzkoušela jste štěstí v kasinu?

Hrací automat je to první, co člověk vidí už na letišti, jsou tam všude. To mě tak nasytilo, že jsem do nich nevhodila ani cent. Ale párty jsou tam skvělé, protancovala jsem boty.

Účesy jsou pomíjivé a jejich hodnocení subjektivní. Co vás pořád motivuje?

V naší branži je obrovská konkurence. Vyučila jsem se v Českých Budějovicích, v osmnácti letech s kamarádkou založila kadeřnictví na plovárně a dvanáct let mi trvalo, než jsem se dostala na tuto úroveň. Abych si ji teď udržela, musím pořád sledovat vývoj v oboru, jezdit na kurzy do ciziny. Není měsíc, aby na trh nepřišel nový barevný odstín. Letos bude mezinárodní finále v Paříži, a to je obrovský magnet.

Koho češete nejraději?

Ty, kdo mi věří. Těší mě, když se vracejí a můžu s nimi prožít i jejich slavné dny, třeba plesy, svatby, promoce. Mytím vlasů odplavíme stres, vypovídají se. Do salonu si totiž lidé odedávna chodí nejen pro krásu, ale i pro pochopení.

Úspěchy v soutěžích:

Elumen Award: 2005 ČR 1. místo, postup do mezinárodního finále v Amsterdamu. 2006 – 3. místo, postup do Londýna
Trend Zoom Color Challenge: 2007 – ČR 1. místo kategorie Partner Colorist, postup do Berlína. 2008 – ČR 1. místo, postup do Valencie. 2009 – ČR 1. místo, postup do Las Vegas
2009 nominace v soutěži Czechoslovak Hairdresser Award