Kam jít s kýlou? V Hradišti jsou na ni specialisté

Doktoři v Uherském Hradišti se specializují na léčbu kýly. Mají úspěch.

Před pěti lety zemřela v hradišťské nemocnici pacientka několik dnů po operaci břišní kýly. Kdekdo by přitom řekl, že je to nekomplikovaný zákrok.
„Měl jsem za to, že právě kýlu zvládne i amatér,“ konstatoval třiatřicetiletý Jaroslav Valenta z Hradiště. Mýlí se. Kýla patří k onemocněním, která se musí léčit pouze chirurgickým zákrokem. A to vždy znamená riziko.

Kdyby však měla starší žena potíže dnes, možná by vše neskončilo tak tragicky. Hradišťská nemocnice je totiž čtvrtým rokem specializovaným pracovištěm břišní kýly a lékaři tady ročně odoperují kolem čtyř set pacientů.

Pacientům, kteří tam přijdou, nabízejí odborníci především modernější a bezpečnější zákroky. „Operujeme z několika malých otvorů v břišní stěně. Technika operace je takzvaně bez napětí. Používáme kýlní síťky z nejmodernějších materiálů, které jsou částečně vstřebatelné,“ přiblížil primář uherskohradišťského centra Petr Kavalec.

Pro pacienty z regionu přináší oddělení zásadní změny. Díky novým lékařským postupům nemusí v nemocnici strávit tak dlouhou dobu jako dřív, rána je po operaci méně bolí a také jim hrozí menší riziko, že se kýla zase vrátí.

V loňském roce v Hradišti dokonce operovali druhý nejvyšší počet kýl z celého Česka. „Lékaři mají k dispozici nejmodernější klinické poznatky, zkušenosti a nezpochybnitelné výsledky,“ prohlásil Kavalec. Do centra může každé pondělí přijít každý bez doporučení. Po vyšetření se dozví všechno o zákroku a další léčbě, přičemž operace je možná už v den první návštěvy. Celý zákrok platí pojišťovna.
V České republice je podobných zařízení jako v Hradišti osm a všechna mají označení Centrum pro řešení kýly. Ve Zlínském kraji k nim patří ještě vsetínská nemocnice.