Kam utéct před zimou: sedm tipů pro digitální nomády

Kanárské Ostrovy

Kanárské Ostrovy Zdroj: profimedia

Čtvrť District 1 v Ho Či Minově Městě
Nač čekat, když padne červená? (Ho Či Minovo Město)
Pro provoz ve Vietnamu neplatí téměř žádná pravidla (Ho Či Minovo Město)
Tel Aviv také láká nomády
Tel Aviv také láká nomády
12
Fotogalerie

Mnoho Čechů pracujících online odjíždí ke konci roku do teplejších regionů. Mezi tyto potulné podnikatele, již se posouvají po světě a pracují přes internet, dnes patří třeba programátoři, grafici, provozovatelé e-shopů či nejrůznější umělecké profese. K hlavním kritériím, podle kterých rozhodují, kam se vydat, patří cenová hladina, zázemí pro práci na internetu, bezpečnost v daném místě nebo možnost vyžití ve volném čase.

Ho Či Minovo Město

Čtvrť District 1 v Ho Či Minově MěstěČtvrť District 1 v Ho Či Minově Městě | Tomas Stingl

Se zhruba devíti miliony obyvatel jde o nejlidnatější město Vietnamu. Od zbytku země se diametrálně liší. Zatímco většina menších vietnamských aglomerací se topí v betonové šedi typické pro socialistickou výstavbu, Ho Či Minovo Město (neboli bývalý Saigon) je jak z jiného – navýsost kapitalistického – světa. Moderní mrakodrapy, spousta zábavních podniků, zástupy expatů.

Město v sobě skloubilo všechno, kvůli čemu jdou digitální nomádi na Dálný východ. Ve čtvrti District 1 je výběr z desítek levných hostelů s cenami začínajícími na třech dolarech za noc a osobu ve sdíleném pokoji. Vysokorychlostní připojení k webu je k dispozici jak přímo v hostelech (v ceně), tak v digitálních kavárnách.

Výběr z vynikajícího vietnamského jídla začíná v cenách od dvou dolarů za oběd. K výhodám patří, že v okolí města je v jednodenním dosahu mnoho výletních cílů. Patří k nim delta veletoku Mekong, chrámy náboženského kultu Cao Dai nebo muzea, která ukazují podzemní tunely Vietkongu z období války.

Nevýhodou může být neustálý hluk a hektický chaos, který panuje v centrálních čtvrtích 24 hodin denně. Doprava ve městě, kde jezdí přes pět milionů motorek, je nebezpečná i pro chodce. Vietnamci, kteří nepracují přímo v turistickém průmyslu, zatím obvykle neovládají cizí jazyky.

Plusy: Nízké životní náklady, široký výběr hostelů, spousta turistických cílů v okolí města, noční život, vynikající jídlo

Minusy: Nebezpečná doprava, všudypřítomný hluk

Měsíc života: 784 dolarů

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!