Kam za 777 korun? Na ho kej, výšlap nebo do ZOO

Jak si užít den s celou rodinou za 777 korun? Sedmička našla společně s rodinou Danihlíkových z Karviné tři tipy.

Užít si s rodinou a příliš neutratit. Tenhle rébus řeší každý víkend spousta rodin. Každý člen tříčlenné rodiny Danihilíkových z Karviné má o tom, jak se zabavit za 777 korun odlišnou představu. Zatímco malá dcerka Nela chce do zoologické zahrady na zvířátka, otec rodiny Tomáš upřednostní hokejový zápas milovaných třineckých Ocelářů. Manželka Veronika chce využít nečekaně teplého listopadu a nabízí výšlap do Beskyd. Nakonec se Danihilíkovi dohodli a podnikli všechny tři výlety. Spokojení byli všichni. Za každý výlet nedali více, než byl Sedmičkovský rozpočet – 777 korun.

Hurá na lva a opice

Zoologická zahrada v Ostravě zve k návštěvě po celý rok. Rodině s malým dítětem nabízí i slevu. „Malá ještě nemá tři roky, proto má vstup zdarma,“ říká máma malé Nely. U dětí si některá zvířata získávají větší obdiv než jiná. „Líbil se mi lev a taky opičky,“ řekla dvouletá Nela. Projít celým areálem rozhodně není otázka několika minut. „V poklidném tempu to zabere tři čtyři hodiny, než všechno obejdeme. Na zpáteční cestě jsme se svezli vláčkem, který tam jezdí. To byl pro malou netradiční zážitek,“ podotkla Danihlíková. Dětské prolézačky nebo krmení koz, to jsou další lákadla, která rodinu s malým dítětem do ZOO zavedla. „Pro děti tam toho je opravdu hodně. Taky jsme chtěli stihnout moderované krmení šimpanzů, ale bohužel jsme to prošvihli, tak snad příště,“ doplnil manželku Tomáš Danihlík, který rodinu do ostravské ZOO přivezl autem. Musel proto zaplatit parkovné. Část peněz vydala rodina za občerstvení. Kromě teplého jídla v tamním bufetu koupili Danihilíkovi dceři kokosový řez. Do rozpočtu se rodina hravě vleze. Za výlet zaplatila 710 korun.

O…, O…, Ocelář!

Se stejnou sumou peněz – 777 korun – vyjíždí tříčlenná rodina i na hokejový zápas třineckých hokejistů. I tady za dceru Danihlíkovi platit nemusí. Ani zdaleka totiž ještě neměří 150 centimetrů, což znamená volný vstup. Hokejem žije celá rodina. „Na hokej chodíme proto, že je tam vždy úžasná atmosféra. Pro člověka to je vždy příjemné odreagování. Je úplně něco jiného, když vidíte hokej v televizi. Nela už dokonce umí i některé pokřiky. Minule jsme ji například doma natočili zrovna ve chvíli, kdy křičela O…, O…, Ocelář!“ řekl s úsměvem třicetiletý otec Tomáš. O dceru se nebojí. „Ještě jsem na stadionu neměl s lidmi problém. Chovají se slušně. Takže není důvod mít obavy,“ vysvětlil Danihlík. Letos se těší z toho nejlepšího hokeje, třinečtí hokejisté vedou ligu. „Je radost pohledět, když se týmu daří. A vidět na vlastní oči některé hráče, to mě nikdy nepřestane bavit,“ shrnul Danihlík. Výlet za sportem má i tu výhodu, že jde uskutečnit za každého počasí. „V zimě, v dešti. Stačí se pořádně obléknout a střecha zimního stadionu už se postará o zbytek,“ potvrdil Danihlík Kromě vstupného rodina zaplatí na hokeji za dvě klobásy, pití, benzín, a ještě zbylo i na nějaký ten suvenýr. „Třinecká šála se bude příště zase hodit,“ uvedl otec Tomáš, který za výlet na extraligové utkání vytáhl ze společné rodinné pokladnice 707 korun.

Před smogem do Beskyd

Autem na Pustevny a odtud výstup na Radhošť. I s dítětem se dá menší túra zvládnout. „Zaparkovali jsme na velkém placeném parkovišti za padesát korun a odtud jsme se vydali na výšlap. Kvůli malé jsme si dělali častější přestávky, ale jinak to bylo bez problémů,“ řekla Danihlíková. Jejich kroky směřují nejprve k soše Radegasta, kde se společně vyfotí, a poté k vrcholu. Tam si po výšlapu dají něco k snědku.
Celodenní výlet je důležitý hlavně pro osmadvacetiletou Veroniku. „Odpočinu si od domácích povinností. Nemusím vařit, dáme si jídlo v horské restauraci a užijeme si trochu klidu mimo město. I pro malou je důležité, aby byla alespoň občas na čerstvém vzduchu,“ zdůvodňuje svou volbu Danihlíková.
Na oběd v horské chatě si rodina dopřeje místní speciality. Po cestě nazpátek koupí dceři korálky na ruku a taky turistickou známku Radhoště.
I tak rozpočet 777 korun stačí. Rodina za ně kromě občerstvení a nákupu suvenýrů natankovala benzin a zaplatila parkovné. Danihilíkovým zbylo sedmadvacet korun.