Kanada má první bankomat na Bitcoiny na světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: BTC Keychain

Virtuální měna Bitcoiny překonala hranice internetu. V kanadském Vancouveru totiž spustili první veřejný bitcoinový bankomat. Zařízení vyrobila nevadská společnost Robocoin.

Kolemjdoucím umožní vyměnit bitcoiny a kanadské dolary. Aby však bylo všechno v souladu s tamní legislativou, zákazník se bude muset indentifikovat pomocí otisku prstů. Za jediný den si pak bude moci vyměnit maximálně 3000 kanadských dolarů, jak uvedl server Mashable.com.

Do konce roku by se bankomaty na Bitcoiny měly objevit ve dvanácti městech po celém světě. Jak už dříve informoval server E15.cz, jedním z měst bude také Bratislava. Informaci o brzkém zprovoznění bitcoinového automatu pro slovenský portál etrend.sk potvrdil také Zach Harvey, jednatel firmy Lamassu, která bankomaty vyrábí. „I když je firma registrovaná na Islandu, momentálně dohlížím na výrobu automatů v Portugalsku. Odtud bude o několik týdnů jeden ze strojů exportován do Bratislavy,“ řekl Harvey.

Kromě Bratislavy bude bankomat dostupný také v Helsinkách, Kodani, Paříži nebo Stockholmu. Mimo Evropu společnost obdržela objednávky do Austrálie, brazilského Sao Paula, čínského Šanghaje nebo na Nový Zéland.

Jak funguje bankomat na Bitcoiny

Kybernetické měna bitcoin
bitcoinbitcoin | ctkBitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Někdy bývá označován za anarchistickou měnu.Vedle placení prostřednictvím bitcoinové peněženky nainstalované v počítači se do centra pozornosti dostávají ale i takzvaní „mineři“, kteří „dolují“ samotnou měnu. Bitcoinová horečka se od té někdejší zlaté odlišuje tím, že místo krumpáče novodobí kopáči sdružují své počítače do sítí, které umožňují bitcoinové transakce a za řešení těchto složitých matematických operací získávají nově uvolněné bitcoiny.