Kanceláře v okolí pražského Anděla jsou obsazeny z 96 procent

Neobsazenost kolem čtyř procent, méně než poloviční oproti průměru, vykazují administrativní budovy v okolí pražského Anděla na Smíchově, který se stal novým městským centrem s nejvyšší cirkulací Pražanů. Nikoli náhodou patří na tuzemském trhu nemovitostí k nejúspěšnějším právě objekty v této oblasti metropole. „Podobná situace jako v případě obchodního centra Nový Smíchov panuje také u administrativních prostor – ve většině projektů registrujeme dlouhodobé zájemce o uvolněné prostory. Z tohoto důvodu se v kancelářských centrech na Andělu drží výše nájemného stabilně na druhém místě za cenami dosahovanými v centru Prahy 1,“ uvedl Václav Bouček z mezinárodní poradenské společnosti DTZ. Důvodem zájmu firem je výborný stav objektů, jejich efektivní provoz, skvělá dostupnost i vybavenost pro zaměstnance.

Podle DTZ stvrzují atraktivitu této části pražského Smíchova i nejčerstvěji uzavřené pronájmy v kancelářské budově Anděl Park, spadající do portfolia SEB Investment. Nově 1200 metrů čtverečních obsadí společnost Scott & Weber Office Center, specializovaná na prodej ready-made společností, virtuální kanceláře a podnájem plně zařízených kanceláří. Na 430 metrů čtverečních v maloobchodním parteru zřizuje specialovaný showroom dveří firma Zbyněk Dokulil a z 960 metrů čtverečních na 1560 metrů čtverečních komfortních kanceláří se rovněž rozšířila firma International SOS podnikající v oblasti služeb healthcare.

Po přejednání nájemní smlouvy pro Cetelem na 5000 metrů čtverečních v Anděl City tým DTZ v místě úspěšně završil dojednání nových nájemních podmínek i pro nájemce Skype Czech Republic, který si na další nájemní období pro svou kancelář o ploše 1760 metrů čtverečních vybral opět Palác Křižík na Radlické ulici 2. Pro SEB Investment DTZ také přejednala nájemní smlouvu se společností Johnson&Johnson, která zůstává v Anděl Parku a ponechává si v pronájmu 4500 metrů čtverečních.

„Vzhledem k občanské vybavenosti, infrastruktuře a dostupnosti je adresa Anděl pro naši činnost a zaměstnance vhodným místem. Prostory, v kterých sídlíme, nám vyhovují nejen architektonicky, ale i profesionálními službami správce budovy, který zajišťuje optimální provozní náklady. Renegociace nám přinesla i zajímavější podmínky pro nové nájemní období,“ říká Jaroslav Richter, Operation Manager z Johnson&Johnson. I díky této čerstvé transakci se obsazenost Anděl Parku blíží 100 %, v současné době probíhají jednání s potenciálními nájemci na poslední prostory v objektu.

Tato exponovaná část Smíchova se vyznačuje prémiovou skladbou nájemců Anděl Parku. V objektu s celkovou kapacitou 18 156 metrů čtverečních nájemních ploch mají zázemí bonitní nadnárodní společnosti jako Hochtief Development, Ariba, Whirpool, Carl Zeiss, Baxter či Ferrero Česká. Dále v sousedním Media Centru (původní development od stejného developera) tohoto komplexu sídlí společnosti skupiny MAFRA.

DTZ v objektu Anděl Park působí jako property manažer; dlouhodobý kontrakt tým DTZ obhájil v lednu loňského roku. Za tuto dobu se podařilo obsadit dle představ vlastníka nemovitosti většinu z posledních volných prostor a přejednat velké nájemní smlouvy. Podobně tomu bylo i v dalších nemovitostech spadajících do portfolia SEB Investment na Slovensku – v bratislavském Europeum Business Center na Suchom Mýtě a v administrativní budově, kde sídlí jako jediný nájemce společnost Dell. Pražská kancelář DTZ má v oblasti správy budov letité zkušenosti. Aktuálně spravuje portfolio čítající přes 500 000 metrů čtverečních v kancelářských, maloobchodních i logistických nemovitostech v České i Slovenské republice, které vlastní silní investoři jako CA Immo (dříve Europolis), ING Finance, Aerium, Ballymore, SEB Investment, Heitman, Valad a další.