Kapr podle mistra? S černou omáčkou, kaší s ořechy a mrkví

V kuchařské soutěži získal zlato. Vaří v Táboře. Martin Pudil je mistr přes české kapry.

„Není to nic těžkého, takový recept zvládne doma udělat každá kuchařka,“ ujišťuje Martin Pudil. Mluví o českém kapru. Ne ale o ledajakém. Se svým staročeským receptem, kterému spolu s rybou vévodila černá omáčka a bramborová kaše s ořechy, získal zlato na soutěži Asociace kuchařů a cukrářů. Český kapr 2010 ovládl Zvíkovské podhradí na začátku prosince.
Dvacetiletý Martin Pudil vaří v táborském hotelu Dvořák. V kuchyni se ochomýtá od čtrnácti let, není žádným nováčkem. Naopak. Loni si připsal titul Kuchař roku v juniorské kategorii. Letos se přes první korespondenční kolo kvalifikoval do sedmičlenného finále kapří soutěže, tentokrát už mezi seniory.
„Záměrem je propagovat českou rybu, aby se víc dostala do restaurací, zájem totiž upadá. Tentokrát měla soutěž téma staročeské kuchyně v regionech. Já jsem reprezentoval Táborsko,“ vysvětluje Pudil.
Jak bude jeho finálové jídlo vypadat, vymýšlel několik týdnů předem. Vše dvakrát vyzkoušel, dochucoval, přidával nejlepší přísady. Pak nastal den D a mladý specialista měl pětačtyřicet minut na to, aby ukázal své umění. I když čas překročil o minutu, za což ho komise obdarovala trestnými body, jeho recept zaujal. Filet z pečeného kapra, černá omáčka, smažený kapr s hořčičnou majonézou, bramborová kaše s ořechy, vařený brambor a mrkev.
Komisařů, kteří vše posuzovali, bylo pět. V čele s předsedou Romanem Paulusem, nositelem seniorského titulu kuchař roku 2009/2010.
„Hodnotili techniku, čistotu, vzhled jídla, ale i novátorství. Ocenili, že je to podzimní, sezonní jídlo, je krásně barevné, vyladěné. I kaše zaujala,“ říká kuchař. Lehkou výtku dostal za hořčičnou majonézu, která už podle porotců v menu nemusela být.
Mladík, který do Tábora dojíždí od Chyšek, nakonec získal zlato. Musel se o něj ale rozdělit a v konečném hodnocení byl druhý. Za Jaroslavem Finkousem ze zámku Liblice. „Martin je tak trochu moje kuchařské dítě. Mám z jeho úspěchu radost. Podporuju takové aktivity. Je to pro kluky velká zkušenost, dostávají se do gastronomického povědomí,“ pochvaluje si žáka jeho šéf Martin Svatek, sám cenami ověnčený člen národního kuchařského týmu. Jeho svěřenec s ním nápady konzultoval.
„Ale musí ještě zabrat, mohlo by to být lepší,“ usmívá se Svatek.
Soutěž byla doménou mužů, v juniorské ani seniorské kategorii nebyla žádná žena. „Muži mají asi víc fantazie a nebojí se experimentovat. Mají vyvinutější chuť,“ myslí si Pudil a s úsměvem ujišťuje, že s bramborovým salátem se do soutěže rozhodně nikdo nehlásil.
Sám ale na klasiku nezanevřel. Na Vánoce je rodinnou tradicí smažený kapr. „Žádné vepřové řízky na Štědrý den nejím. Ale letos si kapra doma nedám, budu v práci. I když v menu taky bude stejně jako candát nebo panenka,“ dodává. K vaření u rodného sporáku se ale nehrne. Dřív při škole to tak bylo, ale teď už si rád od práce odpočine. A co by kuchařkám k štědrovečernímu stolu doporučil? „Ať si každý udělá kapra tak, jak ho má rád. Jak je na něj zvyklý a jak ho dělaly babičky. To je ideál,“ uzavírá.