Karlovy Vary prodají historické lázně nejméně za 180 milionů

Karlovy Vary neprodají historickou budovu Lázní III levněji než za 180 až 200 milionů korun, což je prý její minimální tržní hodnota. Vedení města k tomu dospělo po jednání se zástupci společnosti Veso, která objekt od města původně získala za 95 milionů Kč. Krajský soud ovšem rozhodl o neplatnosti prodeje a lázně zůstaly ve vlastnictví Karlových Varů. Informoval o tom primátor Petr Kulhánek (KOA).

První kolo vyjednávání o budoucnosti budovy v lukrativní lázeňské části města následovalo týden po verdiktu soudu. Podle Kulhánka jsou ve hře dvě varianty. A to ponechání Lázní III v dalším pronájmu firmě Veso, kterého se rozhodnutí soudu netýká, anebo narovnání vztahů tím, že Veso doplatí rozdíl v ceně. V tomto případě by muselo městu uhradit dalších minimálně 90 milionů Kč. „Když budeme mluvit o nájmu, je také co řešit. Současná smlouva do roku 2059 podle nás není v pořádku,“ upozornil Kulhánek. Za pronájem platila společnost Veso městu ročně kolem dvou milionů korun.

Vyloučit nelze ani to, že by firma Veso od obchodu úplně odstoupila a město by firmě vracelo zaplacené peníze, což by neměl být problém. „Měli jsme je vzhledem ke sporu takříkajíc stranou,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál. O variantách řešení situace budou debatovat všechny politické kluby městského zastupitelstva. „Chtěl bych jejich jednání svolat někdy v příštím týdnu, aby se mohly k problému vyjádřit,“ podotkl Kulhánek.

Právě příliš nízká cena byla jedním z důvodů, proč nové vedení města, které po volbách na podzim 2010 vystřídalo vládnoucí koalici ODS a ČSSD, u soudu prodej lázeňského objektu napadlo. Obchod zpochybnil rovněž fakt, že o něm rozhodovalo bývalé vedení Karlových Varů jen den před jednáním nově zvoleného zastupitelstva. Jak se k řešení sporu postaví společnost Veso, není prozatím jasné, k případu se nikdo z jejího vedení nevyjadřuje. Není tak ani jasné, zda firma podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Lázně III jsou druhou nejstarší lázeňskou budovou v Karlových Varech. Byly postaveny ve stylu anglické novogotiky a otevřeny v roce 1866.