Kartářka: chodí zvědavci a ti, co si v životě neví rady

Renata Herber věští lidem z karet budoucnost.

Renata Herber vyrůstala na vesnici. Odmalička byla spojená s přírodou a od svých předků přesně věděla, která bylinka, je dobrá, na kterou nemoc. V devadesátých letech začala lidem radit, jak bylinky užívat, aby byli zdraví a přidala věštění budoucnosti z karet. Vydala už tři knihy o věštění, teď dopisuje čtvrtou o bylinách. Dveře její věštírny se netrhnou. Nečeká tam žádná, v přítmí zahalená žena s věšteckou koulí. Za stolem v prosluněné místnosti, s loutkou čarodějnice na koštěti u vchodu, návštěvníky vítá příjemná žena.

Jací lidé k vám chodí a co obvykle chtějí? Chodí sem ženy, muži, děti i starci. Když můžu porovnat, tak 70 procent žen a 30 procent mužů. Obvykle to jsou lidé, kteří potřebují poradit, kam se mají dál ubírat v životě.
Druhou skupinu tvoří lidé, kteří už se rozhodli, ale potřebují si to potvrdit. Ve třetí skupině jsou lidé, kteří sem láká zvídavost.

Jak často lidé pak lidé přichází na věštbu? Někteří jednou za tři týdny, jiní za rok, to je velmi rozdílné, podle jejich osobních problémů.

Jak poznáte, co potřebují? To ukážou karty a pak s nimi proberu jejich situaci. Kolikrát má člověk problém, ale nechce ho vidět. Já ho na něj připravím, on ho přijme a řeší jej.

Co když se lidé ptají na nemoci ? Řeknete jim, že jim hrozí smrt ? To nikdy neříkám. Jsou věci, které mi karty nedovolí sdělit a také moje etika.
Stává se ale, že se vnučka zeptá, kdy už babička zemře, aby dostali její byt. Pak jim odpovím otázkou: jak si můžete být jistí, že to dřív nepotká vás a ne babičku?

Je rozdíl, na co se ptají ženy a na co muži? Ženy obvykle přijdou, když jsou nešťastné v lásce, muži zase chtějí vědět co bude z jejich kariérou nebo jestli se vydali správným směrem v podnikání.

Kromě vykládání karet také lidem radíte, jak zdravě jíst. Ano. Vyrůstala jsem v Holasovicích a jako dítě jsem byla srostlá s přírodou. Od svých předků jsem věděla, že když prase kašle, je třeba mu natrhat tyhle bylinky. A když potřebovalo vyčistit střeva, dospalo černé uhlí.

Podobné je to i u lidí? Jistě. Lidé si mnohdy škodí jen tím, co jedí. Mnoho z nich si myslí, že když například budou jíst v zimě pomeranče, nebudou nemocní. Jenže ty, co si koupí dozrávají uměle. Žádné vitamíny proto nemají a navíc organismus ochlazují a překyselují. A v takovém těle se pak daří virům. Nejlepší obranou proti nemocem v zimě je kysané zelí, křen, kapusta, prostě naše plodiny. Na jaře zase kličky, natě a v létě vše co roste kolem nás.

S kartářkami se dnes doslova roztrhl pytel. Jak lidé poznají tu dobrou? Než se lidé ke kartářce vypraví, měli by si zjistit, jak dlouhou má praxi. A poptat se lidí, co už tam byli, na jejich názor. Když to dělá už deset let a sousedka k ní jde už potřetí, je to v pořádku. Lidé to poznají i podle jejích rodinných poměrů. Když je například potřetí rozvedená, nemocná, nechtěla bych od ní znát ani cestu na nádraží.

Renata Herber se narodila v Holasovich před 47 lety, teď žije pět let v Opavě. Vystudovala gymnázium a rekvalifikovala se na kosmetičku. Sedm let se starala o těžce nemocného otce a jeho nemoc jí svedla k alternativní léčbě a věštění. Od roku 1990 má svou věštírnu a bylinkářskou poradnu. Vydala tři knihy: Poselství Tarotu, Poselství Kostky a Poselství Run, připravuje Babiččinu lékárnu a herbář, píše do časopisů Regenerace a Spirit.