Karviná a Jozef Hanták? Minulost

Trenér Jozef Hanták druhou sezonu na lavičce házenkářských mistrů z Karviné nedokončí.

Minulý rok vybojoval slovenský kouč Jozef Hanták s házenkáři Baníku Karviná mistrovský titul a všichni ho plácali po zádech. Letos se Karviné nedaří a situace se rychle obrátila. Trenér musel nejúspěšnější klub posledních let opustit. Dostal výpověď.

Překvapilo vás odvolání z funkce?

Ano. Když jsem přišel do Karviné, tak jsem podepsal smlouvu na jeden rok s jednoroční opcí. Loni v létě jsme ji změnili na smlouvu do roku 2012 s možností prodloužení do roku 2013. Domluvili jsme se na tom, že vybuduji perspektivní mužstvo a dám šanci odchovancům. Výbor pak odsouhlasil, že chce, aby se tým umístil do třetího místa. V prvním roce jsme vybojovali titul a hráli jsme finále českého poháru, letos jsme vyhráli český pohár a pohybovali se v první čtyřce. Myslím, že jsem nezklamal. Jako trenér ale musím být připravený, že se takové věci stávají.

Důvodem vašeho odchodu bylo údajně to, že tým v posledních pěti zápasech, které jste koučoval, nevyhrál, a navíc prohrál v zápase proti Zubří. V tom utkání jste měli dostatečný náskok, ale nakonec jste uhráli jen remízu.

Tohle byly už jen takové střípky a hlavně záminka pro manažera Martina Kostelníka, který můj odchod připravoval delší dobu. Kostelník měl shánět peníze, aby hráči měli včas výplaty, a ne s několikaměsíčním zpožděním, jak se to dělo. V srpnu minulého roku jsem mu na kondičním soustředění v Tatrách představil fyzioterapeutku z Žiliny. Poprosil jsem ho, aby v zájmu předcházení zranění, a také kvůli peči po úrazech a operacích, s ní dohodl spolupráci. Do dnešního dne se jí ani neozval.

Proč si myslíte, že zrovna manažer Kostelník stojí za vaším odvoláním?

Pan Kostelník se za celou dobu, co byl manažerem klubu, ani jednou nepřišel podívat do kabiny mezi hráče. Přišel vždy až na předzápasové taktické porady. Neznal zdravotní stav mužstva, jeho další vnitřní problémy. Mluvil se mnou jen sporadicky. Jeli jsme na zápas šest hodin, zpátky dalších šest hodin a on se mnou neprohodil jedinou větu. Situaci kolem prvního týmu jsme řešili jen já a masér týmu, což je výsměch. To samé majitelé klubu. Ani jednou nepřišli mezi kluky, nezeptali se, jak se mají. Musím se ptát, co je to za majitele, které nezajímá situace v kabině mistrů extraligy?

Když se hráči dozvěděli o vašem odchodu, tak ho prý byli zapít v oblíbené hospůdce.

Jestli někdo šel, tak to byli možná tři hráči, kteří jsou v úzkém spojení s bývalým hráčem Tomášem Pavlíčkem, který si je takto připoutal. V novinách vyšlo i to, že jsme na tréninku jen běhali a nenacvičovali žádné herní varianty. Je třeba se zeptat hráčů, a ne psát o tom, co někdo plácne.

Mrzí vás teď vůbec odchod z Karviné?

Mrzí. Z toho důvodu, že je v Karviné perspektivní tým, se kterým byla radost pracovat. Navíc mi vedení klubu slíbilo, že po prvním roce, kdy jsme získali titul, se změní struktura klubu. Že klub přehodnotí priority a nebudeme se honit za každým titulem. Chtěl jsem s hráči dlouhodobě pracovat a třeba po třech letech si říct, že po nás něco v Karviné zůstane. Potom jsem chtěl odejít a nový trenér by tu práci mohl mít ulehčenou.

Na váš post přišel Martin Kostelník. Co si o tom myslíte?

V letošním ročníku už to asi nešlo jinak udělat. Můj předchůdce Jaroslav Hudeček má smlouvu se svazem, a proto má zákaz trénovat jiné mužstvo v extralize. Pokud ale pan Kostelník zůstane u týmu i v příští sezoně, vidím to jako největší katastrofu pro klub. Už jednou jako trenér v klubu působil a sezonu na poslední chvíli zachraňoval právě kouč Hudeček, který s týmem nakonec získal titul.

Proč mu tak nevěříte?

Sice studuje trenérskou licenci A, ale na to, aby byl trenérem u takového klubu, zatím nemá. Měl by si projít určitým vývojem, začít u těch nejmenších a postupovat nahoru. Tam by se mohl učit. A pokud má páteř, měl by se zamyslet, a ne se pouštět do nějakého dobrodružství v příští sezoně.

Řekl jste mu to?

Mluvil jsem s ním asi týden před mým odchodem. Říkal jsem mu, jaká je situace v klubu, že se mi řada věcí nelíbí. Ptal se mě, jestli chci navrhnout pokuty hráčům nebo jestli chci někoho vyhodit. Čekal na můj podnět, jak rozbít kabinu. Já jsem mu odpověděl, že klukům věřím, a hned jsem se ho zeptal, jestli má svědomí dávat někomu pokuty, když jim klub ještě dluží výplaty. Nepochopil mě a myslím, že hned šel za majiteli klubu říct jim, že on ví, jak dát klubu nový impuls. Před prezidentem klubu Pavlem Haladou jsem mu pak řekl, že si myslím, že on je příčinou mého odchodu.

Z klubu jste odešel trochu rozladěný, ale asi máte na co vzpomínat.

Prožil jsem tady spoustu hezkých dní. V klubu pracuje hodně obětavých lidí, kteří mi pomáhali. I převážná většina hráčů mi moji práci ulehčovala. Jediné, co bych udělal jinak, je, že bych vyměnil asistenta Martina Kostelníka. Snažil jsem se v klubu vytvořit domácí atmosféru, ale nevím, jestli se mi to povedlo. Jsem zklamaný z toho, že majitelé klubu, ale i fanoušci, jsou přesyceni úspěchy a nedokážou se radovat z menších drobných radostí. Teď jsem se vším smířený a naopak, pokud moje odvolání pomůže mančaftu, tak budu jenom rád.

Jak dopadne letos sezona pro Karvinou?

Když jsem odcházel, říkal jsem hráčům v kabině, že jsem přesvědčený, že mají na to, aby titul obhájili. Jenom musí mít víru v sebe i v kolektiv. Že zbývá ještě několik zápasů. Na titul si ale letos dělají zálusk velmi silné Lovosice a rovněž nenápadně Dukla.