Karviňanky se učí bránit

Karvinské ženy se už nemusí bát. Strážníci je v kurzech učí, jak se na ulici bránit.

Třiatřicetiletá Jana Byrtusová o sobě tvrdí, že pochybné lidi přímo přitahuje a má z nich strach. Poté, co ji na ulici pronásledovalo auto, se přihlásila do kurzu sebeobrany pro ženy, který pořádá městská policie v Karviné.
„Situací, kdy mě někdo sledoval, jsem zažila několik. Největší strach jsem měla, když za mnou jelo v noci auto. Představa, že mě naloží a odveze byla hrozná. Sešla jsem proto z hlavní cesty mezi domky a podařilo se mi uniknout,“ popisuje nepříjemný zážitek Byrtusová. Aby se příště nemusela tolik bát, hledá odvahu v policejním kurzu. „Naučila jsem se toho dost, ale malé obavy budu mít pořád. Převládá ale pocit z toho, že už se umím ubránit,“ dodává Byrtusová. Zájem žen o kurzy, které městská policie pořádá každoročně na jaře a na podzim, je obrovský.
„Letos se přihlásilo zase více žen, než v loňském roce. Snažíme se jim vysvětlit, kdy je co na ulici může překvapit a jak se v té situaci chovat,“ popisuje instruktor Michael Rumpel.
Bezmoc, strach a panika. To jsou pocity žen, které násilník škrtí nebo povalí na zem. V tu chvíli se hlavou ženám honí myšlenky na ten svíravý pocit na hrudi a na to, že se z takové pozice prostě nedostane. Karvinské ženy ale chvíle, kdy má útočník navrch, zažívat nechtějí. Proto navštěvují kurzy sebeobrany městské policie. Strážníci jim v nich, kromě toho, jak napadení předejít nebo se bránit, ukazují i situace, kdy se žena bez pomoci neuchrání. „Je jiné, když cvičí žena se ženou, nebo když s nimi čas od času cvičíme my trenéři. Snažíme se jim co nejvíce přiblížit agresivitu cizího chlapa na ulici,“ vysvětluje Michael Rumpel. Některé dámy jsou v tréninku velmi urputné. „Zrovna nedávno jsem svěřenkyním ukazoval situaci, ve které by se ze sevření darebáka nevymanily. Jedna ale stále tvrdila, že ano. Při názorné ukázce mě pak kousla. Když jsem ji ani potom nepustil, tak to vzdala,“ popisuje Rumpel. Ženy se v kurzu učí, kam útočníka zasáhnout. „Musíme znát místa, která položí i obrovského chlapa. To jsou hlavně oči nebo rozkrok. Prý se nám jako zbraň hodí i hřeben, kterým útočníka udeříme pod nos. I plivnutí do tváře ho rozruší a dá nám vteřiny na útěk,“ popisuje triky Miluše Káňová, která se přihlásila, aby se cítila bezpečněji na procházkách s dcerkou.
Strážníci kromě ukázek chvatů dávají ženám i cenné rady. „Neměly by se na možného násilníka dívat vyzývavě a ani se tak chovat. Když už musí jít večer po ulici, tak ne samotné,” říká Rumpel.