Kaše se do Hradce vrátí až na MDŽ

Bílé vousy, na hlavě čapka, spousta tašek a po boku pes. Přesně tak vypadá celebrita mezi hradeckými figurkami Karel Kaše. Světoběžník, o kterém nikdo přesně neví, kolik mu je let, z čeho žije a co zrovna dělá.

V Hradci bývá hlavně od jara do podzimu. Pak jezdívá do Prahy, kde je o něco větší teplo. Zimu totiž rád nemá. Jisté je, že letos už se ve městě neobjeví. Do prodejny potravin JH Markt o tom dokonce napsal dopis. Je na něm datum 10. října a pražské razítko.

„Když je v Hradci, tak sem občas zajde. Teď je ale pryč, přišel jen dopis,“ ukazuje prodavačka Radka. Vzkaz napsal na lísteček z bankomatu. Kaše píše o kometách, které se na nebi objeví v druhé polovině října a budou mít špatný vliv na lidi z Hradce a Strakonic. Slibuje, že se na MDŽ zase vrátí.

Zatím po léta kolují po městě historky, jak údajný bezdomovec psával studentům za pivo úkoly nebo je vyhledávanou postavou do nejrůznějších filmů. Mezi hradecké bezdomovce ale cestovatel nepatří. „Karel, to je někdo. Mezi nás nejde,“ říká Jan Buth, jeden z lidí na ulici. K tulákovi vzhlížejí s velkou úctou.