Kauza Golat: kdy asi přijde derniéra?

Magistrát i policie řeší možné poklesky divadelního ředitele. Ten je teď na dovolené.

Opona padá a ze tří čtvrtin zaplněné divadlo tleská. Končí představení opery Dech dobrých víl. „Slyšeli jsme o představení hodně, měli jsme obavy, ale nakonec se nám to líbilo,“ shodují se manželé Horákovi, diváci, kteří na operu z prostředí válečného Sarajeva dorazili.
Ať už je Dech dobrých víl jakékoli umělecké kvality, je to v zásadě jedno. Příprava představení vyvolala v ostravských divadelních kruzích skandál, který nemá obdobu. Část umělců si stěžuje, že je ředitel Luděk Golat terorizuje a je na ně sprostý. Mnohem více má Golat v divadle zastánců. „Je to, jako když kopnete do včelího úlu. Někteří ředitele podporují z nevědomosti, jiní z finančních důvodů,“ míní sborista Jaroslav Pavlásek, muž, který vzpouru proti řediteli vyvolal. „Už se nedalo nic jiného dělat,“ krčí rameny sborista, kterému vadilo, jak vulgárně po nich ředitel a zároveň režisér opery Dech dobrých víl chtěl, aby při choulostivých scénách pořádně předstírali kopulaci. Ředitel Golat má i řadu obhájců. „Je za ním vidět kus práce, má manažerské schopnosti, je dobrým principálem. Pověsti divadla hodně škodí, jak se věc propírá v médiích,“ myslí si herec Vladimír Polák, který v představení také vystupuje. „Obával jsem se, jak představení přijmou zejména starší lidi. Ale přijali ho dobře,“ řekl Polák. To ostatně během představení bylo vidět. Po scénách hromadného znásilňování odešlo možná pět divaček, mezi nimi i matka s asi osmiletou holčičkou. Jinak odcházeli lidé většinou spokojení. „Bylo to kruté, válka bývá vždy krutá,“ řekla jedna ze starších žen odcházející z představení. Legendy se však vykládají o zkouškách, které představení předcházely. „Roztáhni nohy, ať vidím tu tvoji p…“ režíroval prý například jednu ze zpěvaček ředitel a režisér Golat.

Magistrát platí experty

Kvůli roztržce si ostravský magistrát zavolal pražské experty z firmy Assessment systems. Ti tři dny zpovídali v divadle zaměstnance, kteří se dobrovolně přihlásili. Z nějakých pěti set padesáti jich přišla stovka. „Nenazval bych to vyšetřováním. Věc je velice komplikovaná. Zdá se, že neshody trvají delší dobu,“ opatrně říká o kauze Golat náměstek primátora přes kulturu Lubomír Pospíšil. Cena za služby konzultantské firmy, které radnice zaplatí, podle něj nepřesáhne tři sta tisíc korun. Experti z Prahy mají své závěry sdělit do poloviny června. Pak zasedne městská rada a bude zvažovat, co dál. Luděk Golat si hned po vypuknutí skandálu vzal dovolenou a souboru se omluvil.
Golata divadelníci pod slibem anonymity vykreslují jako mocného muže, navíc disponujícího zdroji peněz, což se cení samozřejmě i mezi umělci. Jenže Luděk Golat má vážnější problém než jen popuzené zaměstnance. Policie řeší bizarní nahrávku na DVD, kde sám ředitel natáčí svou bývalou ženu při intimních chvílích s mladým mužem. Podle odhadů znalců poměrů mohla nahrávka vzniknout snad už před deseti lety. Občas přijde k posteli dvojice i malý, možná šestiletý chlapec. Policie již vyslechla některé z aktérů. Na řadu patrně přijdou i znalci, aby posoudili, zda nejde o trestný čin. „Zatím nejsme schopni říci, jak dlouho bude vyšetřování trvat,“ sdělila policejní mluvčí Gabriela Holčáková.