Kazár se vrátil a chce postup

Do Olomouce se z nepovedené štace na Slovensku vrací Tomáš Kazár. Posílil Holici.

Bez velkých fanfár přišla do HFK Olomouc posila s ligovými zkušenostmi. Kádr rozšířil Tomáš Kazár, který v Holici našel ztracenou chuť do fotbalu. Není se co divit, toto spojení již fungovalo také v minulosti, když byl nejlepším střelcem týmu v historicky nejúspěšnější sezoně klubu 2006/2007, ve které byla Holice ve druhé lize třetí.
„Od prvního tréninku v HFK mám opět motivaci. Chci být posilou v pravém slova smyslu. Nepřišel jsem si to tu jen na zbytek sezony odehrát,“ říká sedmadvacetiletý hráč, který v Holici hostuje z olomoucké Sigmy. Naposledy však krátce působil v Dunajské Stredě.

Jak se návrat do Holice zrodil?

Byl to hned ten první klub, který mě napadl. Kontaktoval jsem vedení, jestli je můj příchod reálný. Situace byla komplikovaná, protože v rozehrané sezoně už mají mančafty kádry uzavřené.

Co vás vedlo k návratu na olomoucké předměstí?

Velkou roli hrálo to, že jsem chtěl být doma, což pro mě Olomouc už nějaký ten rok je. Moje zahraniční zkušenost nedopadla nejlépe. Doslova je k nezaplacení. Jsem rád, že jsem měl dveře otevřené. Mým jediným cílem je, abych pomohl Holici k prvnímu místu.

Na své první zahraniční angažmá tedy nevzpomínáte v dobrém?

Během krátké doby jsem ztratil chuš do fotbalu, protože v Dunajské Stredě jsem zažil věci, které jsou pro silné nátury. Nejsem jediný, i hráči s větším jménem, než mám, to měli velmi složité. Každý den řešit v profesionálním klubu jedny a ty samé problémy je těžké, ale nerad bych to dál komentoval.

Zvažoval jste i jiné možnosti?

Odehrál jsem jeden zápas, ve kterém jsme spálili šance a nakonec jsme prohráli. Hned po něm rezignoval trenér. Pak jsem sedm zápasů proseděl na lavičce, aniž bych na jedinou minutu zasáhl do hry. Čekal jsem, že přijde nový kouč. Celou dobu to v Dunajské Stredě vedl asistent, který na to byl úplně sám. Pak jsme se domluvili, že to nemá cenu. Nechtěl jsem prosedět celý podzim a čekat na šanci. Vydržel jsem to měsíc a půl, k tomu ještě v podstatě zadarmo, proto jsem strašně rád, že mně nedělali problémy s transfer kartou. Stihlo se to v poslední možný den. V Holici Mira Derco a v Sigmě Adam Košař pro to udělali maximum.

Teď už vás fotbal opět baví?

Mám opravdu velkou motivaci do fotbalu. Milým zjištěním bylo také to, že klub má ještě lepší zázemí, než když jsem v Holici byl naposledy. Vybudovali zde třeba novou a skutečně výbornou posilovnu. Navíc z týmu je cítit obrovská chuš postoupit a dobrá atmosféra.

Na jaře jste ve Znojmě zachraňovali druhou ligu. V HFK bojujete o postup. Co je náročnější?

Všechny kluby, kde jsem hrál, měly ambice. Všude se hraje pod nějakým tlakem. Věřím, že máme sílu třetí ligu vyhrát, i když je nesmírně vyrovnaná. Holický areál si zaslouží, aby se zde hrála druhá liga.

Stal se z vás velký univerzál. Na jaře jste nastupoval dokonce jako krajní obránce.

Celý půlrok jsem absolvoval na novém postu levého obránce, což pro mě byla obrovská zkušenost. Ve Znojmě jsem se dostal do psychické pohody. Po zdravotních patáliích, které jsem měl loni, to bylo velké plus. Měli jsme skvělý mladý mančaft. Byli jsme tam čtyři Sigmáci. To, že jsme zachránili druhou ligu, je nejlepší vizitka, protože startovat se třinácti body do jarní části není žádná sranda.

Při prvním angažmá v Holici jste hrál na hrotu nebo záloze. Na jaký post s vámi počítají nyní?

Většinu své kariéry jsem byl ofenzivním hráčem. Trenér Machala preferuje systém 4-4-2. Měl bych nastupovat jako levý záložník. Může se však stát cokoli. Hlavní je, abych dostal prostor na hřišti a zhostil se toho co nejlépe. Už se na věci dívám trochu jinak, než když jsem byl mladší. Je jedno, jestli budu vpravo nebo vlevo. Důležité je, abych byl prospěšný týmu.

Máte hostování do konce sezony. Znamená to, že se chcete usadit? Mít jistotu?

Slovo jistota nemá ve fotbale až takový význam. Když jsem tady začínal jako dvacetiletý kluk, tak zde byli jiní, kteří tým táhli. Tehdy jsem se od nich učil. Neměl jsem takovou zodpovědnost. Mám sice jistotu angažmá, ale musím předvádět odpovídající výkony.

Přemýšlíte o možnosti vrátit se do Sigmy?

V ligovém mančaftu nedostanete tolik příležitostí jako ve třetí lize. Pokud je člověk nechytí opravdu pevně, tak není lehké se prosadit. Sigma má kádr postavený na kvalitě hráčů, jako je Radim Kučera, Daniel Rossi, Tomáš Janotka a spol. No a pak na dravém mládí, což jsou ročníky, které se mému datu narození vzdalují. V našich podmínkách je to správná cesta. Neprosadil jsem se v Sigmě tak, abych byl pevnou součástí základní sestavy, to je důvod, proč jsem nezůstal. Sice nikdy neříkej nikdy, ale tímto směrem se nedívám. Nyní mě zajímá Holice. Co bude v létě, to je vzdálená budoucnost. Kladu si krátkodobější a konkrétnější cíle. Hlavně chci hodně hrát.

TOMÁŠ KAZÁR

Narodil se 8. října 1984.
V HFK Olomouc je na hostování ze Sigmy Olomouc.
Hrál také za Slovácko, Čáslav a Znojmo.
V nejvyšší soutěži nastoupil do 31 zápasů. Dal v nich 4 góly.