Každá ulice má svého policistu. Tváře visí na webu, ovšem zbytečně

Projekt Poznej svého policistu ani po třech letech nefunguje, jak by měl. Lidé totiž svého policistu většinou neznají. Seznam okrskářů není aktuální a jsou na něm i „tajní agenti“.

Ambiciózní, ovšem v praxi uskutečnitelné sotva z poloviny. Tak by se dala po třech letech zhodnotit snaha jihlavských policistů přiblížit se více lidem a práci prvorepublikových pochůzkářů, kteří dokonale znali svůj rajón. „Že má naše ulice přiděleného svého policistu? O tom teda nic nevím a kdo to jako má být?“ ptala se překvapeně Marie Komárková z Dvořákovy ulice v Jihlavě. Tu má podle „aktuálního“ seznamu na policejních stránkách na starosti policista Jaroslav Mareček. Kromě toho má přiděleny další ulice, ale většina lidí o tom nemá ani tušení. Přiznávají to i samotní policisté. „Nefunguje to, jak by mělo, to je jasné. Především v Jihlavě je problém s tím, že policisté mají své služby, a když někdo bude chtít k telefonu konkrétního policistu, tak bude většinou někde v terénu,“ říká vedoucí jihlavského obvodního oddělení Petr Krčál.
Redaktor Sedmičky zkoušel podle seznamu na internetu zastihnout některého z takzvaných okrskářů na telefonních číslech, která jsou u jejich jmen uvedena. Podařilo se to až u čtvrtého policisty a ten měl navíc službu jako dozorčí. „Za ty dva roky mi ještě nikdo z lidí nevolal, že má nějaký problém,“ svěřil se policista Vladimír Sedláček, který má mimo jiné na starosti Jiráskovu ulici, Okružní, Březinovy Sady nebo Bezručovu.
V současné době má Jihlavu na starosti devatenáct policistů. Každý z nich má určitý okrsek, o který by se měl starat.

Všichni mají stejná čísla

Policistům se lze jen těžko dovolat, protože jsou u nich uvedena v drtivé většině dvě stejná telefonní čísla. Služební mobilní telefony z nich nikdo nemá, což je podle nich jeden ze zásadních nedostatků.
„Nemůžeme všem dát telefony, bylo by to moc nákladné,“ podotýká Petr Krčál. Podle něj je navíc seznam lidí, kteří jsou na internetu, zastaralý a neaktuální. Navíc jsou na něm dva policisté bez fotografií i jmen, ale s telefonními čísly - zřejmě tajní agenti.
„Lidé o projektu opravdu neví. Mohu iniciovat to, že necháme vyrobit letáky s informacemi, které jim to přiblíží,“ napadlo vedoucího obvodu.
Petr Krčál je ale přesvědčen, že například mimo Jihlavu je projekt mnohem úspěšnější a odkazuje například na lokalitu od Tesca po Malý Beranov.
„Máme přiděleného konkrétního policistu a často se na něj obracíme a spolupráce funguje dobře. Například, když je v obci zábava, tak se na ně obrátím, aby ohlídali pořádek,“ pochvaluje si starosta Malého Beranova Petr Tomášek.
Lidé v Jihlavě by přitom byli rádi, kdyby se mohli na konkrétního policistu obrátit a ten by jim vyšel vstříc. Jenže potkat pochůzkáře v ulicích města je jako narazit na zlatou cihlu… „Nic o projektu nevím, ale určitě není špatné vědět, který policista má na starosti naši ulici. Mně například někdo čtyřikrát za sebou vypustil benzín z auta na zem. Byl jsem z toho dost nešťastný. Nikoho tenkrát nechytili. Těch problémů je všude hodně,“ svěřil se Konrád Anderle z Kollárovy ulice.

Seznam není aktuální

Podle vedoucího obvodního oddělení Krčála je problém v tom, že policisté se na jednotlivých postech často mění a ani současný seznam okrskářů na internetu nebude aktuální.
„Naposledy jsme ho aktualizovali na konci července,“ podotkl Krčál. Problém bude například v Brtnici. Ta se potýkala v poslední době s častými vloupáními a krádežemi. O tamní situaci měl dokonalý přehled policista, který měl místní znalost tři roky. Jenže za dva měsíce přechází na jiné místo a tak bude muset nastoupit nový, který si bude muset znalost budovat úplně od začátku. Pokud už se na policisty někdo obrátí, tak se sousedskými spory, vandalismem, krádežemi věcí ze sklepů a rušením nočního klidu. Když se člověk stane obětí či svědkem trestného činu, tak je rozhodně rychlejší a lepší volat tísňovou linku 158. Pokud by si přeci jen někdo chtěl najít svého policistu, pak má možnost kliknout na tuto stránku: http://www.policie.cz/clanek/obvodni-oddeleni-jihlava-481992.aspx