Každý šestý loni prodaný počítač byl z dílny Lenovo

Lenovo ThinkPad Helix

Lenovo ThinkPad Helix Zdroj: Daniel Karchnak

V průběhu loňského roku se ve světě prodalo téměř 316 milionů počítačů, meziročně o 10 procent méně. Pozici světové jedničky po celoroční přetahované s americkým Hewlett-Packard obsadilo čínské Lenovo.

„Negativní a dlouhodobý vliv na výkon trhu s PC mají hlavně rostoucí trhy. Tamní uživatelé si totiž nejčastěji pořizují chytré telefony, jako své první výpočetní zařízení pak volí hlavně tablet,“ vysvětlilla analytička společnosti Gartner Mikako Kitagawa.

Pozici světové dodavatelské jedničky obsadila společnost Lenovo, z jejíchž skladů bylo dodáno 53,2 milionu přístrojů, meziročně o 2,1procent více. Na jeho největšího konkurenta, Hewlett-Packard, připadlo 51,25 milionu počítačů, meziročně o 9,3 procent méně

HP a Lenovo si celý rok „šly po krku“ a snažily se na trhu s počítači dominovat, uspěl nakonec gigant z Pekingu. Tomu se dařilo na většině světových trhů, kuriózně se mu však příliš nevedlo na asijských trzích. „Prodejům počítačů nepomohlo ani vánoční období, protože nejžhavějším zbožím byly bezesporu právě tablety,“ dodala Kitagawa.