Kdo neuklidí, přijde o byt

Karvinská radnice vyzývá lidi z ghetta. Kdo neuklidí v domě, přijde o byt i o děti.

Už několik týdnů stojí před domy v ulicích U Svobodáren, Fučíkova a Makarenková v Karviné 6 kontejnery, které místní obyvatelé plní odpadky z domů. Donutila je k tomu výzva vedení města. Kdo nepořádek neuklidí, tomu hrozí vystěhování, odebrání dávek nebo i dětí. „Zákon říká, že pokud dítěti hrozí, že bude vyrůstat v nevyhovujícím prostředí, může soud na návrh obecního úřadu dítě z rodiny odebrat,“ uvedl primátor Karviné Tomáš Hanzel. To se některým obyvatelům Karviné 6 zvané Šestka nelíbí. „Nikdo se nezajímal, jak tady žijeme a najednou máme podepisovat takové výhružné papíry?“ divila se Renáta Šándorová. Podle právníka Petra Kocura je výzva v pořádku. „Výzva k odstranění nepořádku je zcela v souladu se zákony České republiky. O případném vystěhování, odebrání dávek nebo dětí, rozhodne soud,“ řekl Kocur.

Lidé, kteří na Šestce bydlí i dvacet let, výzvu města, která nabádá obyvatele problémových domů, aby si uklidili, jinak přijdou o bydlení i sociální dávky, vítají. Podle nich není ani jiná možnost, jak situaci řešit. „Výzva visí dole na dveřích. Je to dobře, že něco takového vymysleli. Tady by totiž lidé dobrovolně sami neuklízeli,“ řekl jeden ze starousedlíků Josef Spurný. Karvinský strážník Vladislav Szmek, který se v lokalitě pohybuje denně, už viděl ve sklepech, které jsou zamořeny blechami, všelicos. „Někdy je to opravdu děs. Harampádí, pytle s odpadky, mrtvé kočky. Nosíme s sebou jednorázové rukavice a hygienické kapesníčky. Ty nás ale před blechami neochrání,“ popisuje Szmek.

Každý dostane šanci

Aby lidé v Šestce pořádek udrželi, budou pod neustálou kontrolou strážníků a terénních pracovníků. Na místa docházejí společně s nimi i pracovníci z odboru sociálně právní ochrany dětí, zástupci majitele domů RPG Real Estate a hygienici. „Na Šestku chodíme pravidelně. Zatím jsme nezjistili, že by na některém místě hrozilo infekční onemocnění nebo nějaká epidemie,“ uvedla lékařka z Krajské hygienické stanice Karviná Pavla Urbánková. Nulová tolerance, jak vedení města akci nazvalo, potrvá několik let. „Lokalitu budeme kontrolovat pořád. Pokud by totiž lidé necítili tlak, za chvíli by tam byl stejný nepořádek jako před úklidem,“ řekl ředitel strážníků Petr Bičej.

Cílem memoranda, které kromě primátora podepsali Jaroslav Dembiňák z Krajské hygienické stanice, Aleš Vizur z cizinecké policie, Jindřich Machů z odboru vnější služby, Pavel Klimeš z RPG Byty a Milan Ferenc ze Sdružení Romů, je Šestku zatraktivnit, aby se opět stala zajímavá i pro ostatní obyvatele Karviné. K úspěchu by měl vést i pilotní program, který startuje v ulici U Svobodáren. „Strážníci nám pomohli vytipovat schopné lidi, kteří budou vykonávat práci domovníka či uklízečky.

Dostanou zaplaceno a budou dohlížet na udržení pořádku,“ řekl mluvčí RPG Real Estate Petr Handl. Všichni nájemníci dostanou šanci. „Ti, kdo chtějí bydlet slušně, dostanou možnost. Vystěhování budeme řešit s každým zvlášť a bude to ta nejzazší varianta,“ dodal Handl. Kumar Vishwanathan ze sdružení Vzájemné soužití s výzvou města nesouhlasí. „Výhrůžky jen situaci ztíží, lidé budou žít pod tlakem, v podrážděné atmosféře a nedůvěra třeba ke strážníkům se ještě více prohloubí,“ říká Vishwanathan.