Kdo porazil Kodaň? Tlustší verze Hagiho a Stoičkova dohromady

Pavel Horváth

Pavel Horváth Zdroj: CTK/Simanek Vit

Na FC Katastrofa přejmenovala dánská média fotbalisty Kodaně po úterní porážce 1:3 v domácím úvodním zápase 4. předkola Ligy mistrů s Plzní. Před odvetou konstatují, že dostat se do hlavní soutěže bude pro dánského šampiona hodně těžká.

„FC Kodaň stojí před velkou horou, která ji dělí od Ligy mistrů,“ napsal server sporten.dk s tím, že domácí sice měli v prvním poločase navrch a vypracovali si šance, ale stav zůstal bezbrankový.

„Ponížení v Parkenu,“ komentuje výsledek utkání server B.T. Kodaň totiž prohrála doma před úterním duelem z posledních sedmi zápasů v evropských pohárech pouze jednou - letos na jaře v osmifinále Ligy mistrů s Chelsea. Vyhrát na stadionu Parken se jinak nepovedlo v minulém ročníku ani Barceloně.

Tým Plzně dánská média příliš nerozebírají. „Je sice docela silný, ale pořád průměrný. Jediné, co umí opravdu dobře, jsou brejky,“ uvedl server deníku Jyllands Posten. Prohru přičítá především špatné hře Kodaně a její nulové kreativitě. Do protikladu k tomu staví špílmachra Pavla Horvátha, prý jediného tvořivého hráče na hřišti. „Je mu 36, ale s míčem to pořád umí. Toulal se po hřišti a vypadal jako tlustší verze legendárního Hagiho a s přístupem Stoičkova. Vypadá, jakoby chodil aspoň dvakrát týdně do McDonaldu,“ popsal svůj dojem z Horváthova představení Jyllands Posten.

List Ekstra Bladet uvedl, že Kodaň i celé Dánsko v úterý čekalo, zda tým odchody Grönkjaera, Kvista, Wendta, Antonssona a Pospěcha výrazně oslabily a doufalo, že odpověď bude „snad ne“. Místo toho však přišlo zklamání a deník vidí příčinu hlavně ve slabině v útoku, kam nový kouč Roland Nilsson postavil k N'Doyemu Claudemira. „Tenhle pokus nevyšel,“ napsal Ekstra Bladet k překvapivému tahu švédského trenéra a podivuje se, že sáhl k experimentu v tak důležitém utkání. Brazilský fotbalista, nastupující obvykle v záloze, přiznal, že se v této roli necítil svůj.

Neúspěch Kodaně vzbudil ohlas i ve Švédsku, odkud pochází nový trenér dánského mistra Nilsson. Bývalý švédský reprezentant opustil před touto sezonou Malmö, protože chtěl zkusit angažmá v silnějším klubu s většími ambicemi. „Fiasko pro Rolleho. Teď je blízko vyřazení a Malmö ironií osudu může být jediným skandinávským zástupcem v Lize mistrů,“ napsal Aftonbladet. Bývalý Nilssonův tým dnes rozehraje svůj dvojzápas s Dinamem Záhřeb.

Na porážku Kodaně, která v případě vyřazení přijde o lukrativní prémii, zareagovala i burza. Akcie klubu klesly až o 13 procent, což byl podle agentury Ritzau největší propad od prosince 2009.