Kdo se zabydlel na dně lomu ve Výklekách?

FOTOGALERIE. Autobusová zastávka, záchod a další kousky se skrývají na dně lomu ve Výklekách. Podvodní svět vytvořili potápěči.

Výkleky/ Neuvěřitelné věci jsou na dně lomu ve Výklekách. Připomínají scénu ze sci-fi filmu. Zasvěcení ale vědí, že se nejedná o tajemný svět vodních bytostí ani o odpadky. Ty každoročně ze dna loví potápěči a právě jim slouží podivné exponáty.

„Jsou tam proto, aby bylo pod vodou kromě těch několika málo ryb na co koukat a aby bylo na čem trénovat,“ řekl potápěč Pavel Zbožínek.

Život na dně

U značky zastávky na dně lomu se autobusu nikdo nedočká. „Zastávka se zrcadlem slouží k tréninku vyvažování,“ vysvětlil Zbožínek. Zařízení, které vypadá jako vana otočená vzhůru na nožkách a postavená na tyčkách, zase používají potápěči k domluvě pod vodou, nemusí se vynořovat na hladinu. Vrak auta, plynové potrubí s kohouty a zakroucenou rourou jsou pomůcky k cvičení pro policejní potápěče a potápěče hasičského sboru. „V rouře lze nacvičovat přístup do problematických částí přehrad a přístup do vraků lodí,“ objasnil Pavel Zbožínek.

Protože je na dně často špatná viditelnost, propojují všechny předměty vodící šňůry. „Jeden konec je upevněný na bombě, která je na dně spíš pro zajímavost. Nedávno ale nahlásil všímavý občan nález této bomby, jinak nevinné atrapy, a na hlášení museli reagovat policejní pyrotechnici,“ vzpomenul Pavel Zbožínek. Pro zpestření je na dně například i záchod.

Hrob připomíná nehody

Trochu morbidně působí hrob. „Slouží i k pietní vzpomínce na ty z našich kamarádů, kterým se tento lom stal blízkým, ale nepovedl se jim jejich poslední ponor někde jinde,“ řekl Pavel Zbožínek.

Nehod potápěčů přibývá s tím, jak roste obliba potápění. „Jediná možnost, jak nehody omezit, je zpřísnit výcvik nových zájemců o potápění,“ domnívá se Pavel Zbožínek. Proto chtějí potápěči umístit pod hladinu další předměty pro trénink.