Kdo uspořádá olympiádu v roce 2020? Klání začíná

ilustrační foto

ilustrační foto

Začíná boj o pořádání letních olympijských her v roce 2020. Přestože Mezinárodní olympijský výbor (MOV) oznámí pořadatele olympiády až v září 2013, nominační souboj startuje již nyní. Do září musejí všichni zájemci podat přihlášku.

Svůj zájem zatím oficiálně potvrdila čtyři města – Řím, Tokio a minulý týden i Istanbul a Madrid. Španělské hlavní město kandiduje již potřetí, olympiádu chtělo pořádat už v roce 2012, zkoušelo i 2016. Starosta města Alberto Ruiz-Gallardón kandidaturu potvrdil i přesto, že Španělsko se potýká s ekonomickými problémy. „Předchozí neúspěšné pokusy nám nyní pomohou,“ řekl Ruiz-Gallardón a dodal, že přestože Madrid dvakrát neuspěl, dál pokračoval ve vylepšování infrastruktury. Tato položka již nyní nebude v olympijském rozpočtu zahrnuta, protože potřebné investice jsou podle něj již téměř dokončeny.

„Díky tomu bude náš rozpočet nyní mnohem nižší,“ vysvětlil madridský starosta. Ten se ale nemůže příliš spolehnout na podporu státu. Španělské ministerstvo sportu pouze uvedlo, že „kdyby nebyla ekonomická krize, naše podpora by byla automatická“.

Oficiální zájem kandidovat potvrdil rovněž turecký ministr sportu Suat Kiliç. „Jsme jedna z mála zemí, která je schopna nést finanční zátěž, již přináší pořadatelství olympiády,“ prohlásil. Podle něj definitivní rozhodnutí padne po 29. červenci, kdy proběhne schůzka s premiérem. Mělo by ale jít jen o formalitu.

Podle německého deníku Der Tagesspiegel se bude o olympiádu v roce 2020 ucházet i Berlín. Deník citoval starostu města Klause Wowereita, jenž uvedl: „Berlín je připraven pořádat olympiádu a splňuje všechna kritéria.“ Oficiální přihlášku ale německá metropole zatím nepodala. Dalším možným kandidátem je katarské Dauhá, hovoří se také o Kapském Městě nebo Budapešti.

Svou snahu přivést olympiádu do Česka vzdala Praha, která nejprve neuspěla při volbě konání her v roce 2016. Hlavním cílem společnosti Praha olympijská bylo získat hry o čtyři roky později. Po komunálních volbách ale firma od tohoto záměru opustila a byla rozpuštěna.