Kdo zdědí Schwarzenberskou hrobku?

Soudní spory o rodinnou hrobku Schwarzenbergů v Domaníně na Třeboňsku nekončí. Minulý týden uznala hradecká soudkyně Dana Barandová nárok Karla Schwarzenberga.

Dva a půl roku trvala stavba hrobky, ve které je od roku 1877 šestadvacet rakví s ostatky potomků knížete Schwarzenberga. Podstatně déle se táhnou spory o to, kdo by měl cennou památku vlastnit.
V roce 1947 byla hrobka zestátněna na základě zvláštního zákona „Lex Schwarzenberg“. Proti takovému postupu ovšem už před lety podala žalobu údajná dědička rodu Alžběta Pezoldová.
„Paní Pezoldová se soudí s českým státem o majetek hlubocké větve rodu Schwarzenbergů už od začátku devadesátých let. Zestátnění bere jako křivdu,“ říká tisková mluvčí rodiny Pezoldových Martina Pařízková. Po řadě procesů byl ale významný až rozsudek jindřichohradeckého soudu z letošního února. Ten rozhodl, že hrobka je pietním místem, a je součástí práva na rodinný život. Proto by se měla vrátit rodině. Alžběta Pezoldová tím soudní spor vyhrála, z hrobky se ale nejspíš radovat nebude. Karel Schwarzenberg totiž zpochybnil její dědická práva.
„Pro mě to znamená, že se budu muset starat o další rodinný majetek. Právně jsem ovšem jediným dědicem, proto ta žaloba proti Alžbětě Pezoldové. Není nic ošklivějšího než rodinné spory, ale vnímám to jako svou povinnost,“ vysvětluje svůj krok Karel Schwarzenberg. Jeho nárok na rodinnou hrobku uznala minulý týden i jindřichohradecká soudkyně Dana Baranová. Definitivní rozhodnutí to ale není. Stále totiž běží odvolání Alžběty Pezoldové. Ta tvrdí, že je další dědičkou po posledním majiteli hrobky Adolfu Schwarzenbergovi.